Politika

Usvojene izmjene Zakona o Sudskom savjetu

Skupština Crne Gore usvojila je danas Zakon o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojim je predviđeno da članovi tog tijela nastave da vrše dužnost do proglašenja novog sastava.
Usvojene izmjene Zakona o Sudskom savjetu
Portal AnalitikaIzvor

Za usvajanje Predloga glasalao je 41 poslanik, a protiv su bili nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović i Anka Vukićević. Poslanici ostatka opozicije napustili su plenarnu salu prije glasanja.

Predsjendik parlamenta, Ivan Brajović, kazao je da je onemogućena blokada sudskog sistema i da se nada da će postojati volja u Skupštini da se već prvom prilikom izaberu četiri nova člana iz reda uglednih pravnika.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenili su u danas tokom rasprave u parlamentu da su izmjene Zakona o Sudskom savjetu jedino rješenje za deblokadu ove značajne grane vlasti, dok iz opozicije smatraju da se tim predlozima krši Ustav kao najveći pravni akt države.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin pozvao je poslanike da zajedno pokažu odgovornost, profesionalni integritet i demokratsku zrelost i da Skupština izabere četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ćime prestaje potreba za deblokirajućim mehanizmom.

Vlada je zatražila da se Predlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama usvoji u parlamentu po skraćenom postupku, jer sadašnjim članovima Savjeta mandat ističe 2. jula.

Dopunama Zakona predviđeno je da predsjednik i članovi Sudskog savjeta kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani nastavljaju da vrše dužnost do proglašenja novog sastava.

Prema ocjeni Ministarstva pravde, predlog o nastavku mandata članovima Sudskog savjeta u skladu je sa standardima propisanim Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi trajanja mandata sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Kako se navodi, uporište za predloženo pravno rješenje daje i sistemsko tumačenje Ustava Cme Gore koji osnovnim odredbama utvrduje načelo podjele vlasti, a koje bi bilo ugroženo nefunkcionisanjem sudske vlasti.

"Kao i tumačenje odredbi Ustava kojima je propisano da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu", kažu u Ministarstvu pravde.

Kako se ocjenjuje, zakonom se unaprjeđuje i postupak izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika koje bira Skupština Crne Gore, na predlog nadležnog radnog tijela.

Vladin predlog je podržala i Venecijanska komisija Savjeta Evrope.

Portal Analitika