Društvo

Probijena desna cijev tunela Vežešnik (FOTO)

Danas je kompanija Bemax probila desnu cijev tunela Vežešnik, saznaje Portal Analitika. To je tunel broj 2 na prioritetnoj dionici Autoputa Bar Boljare. 
Probijena  desna cijev tunela Vežešnik (FOTO)
Izvor

Građevinska dozvola za ovaj tunel je izdata 13.04.2017. godine kada su počeli i pripremni radovi na ovom tunelu. Dužina tunela Vežešnik po cijevi iznosi 2,5 km. Imajući u vidu dužinu tunela i rok izgradnje ovaj tunel je paralelno probijan sa južne i sa sjeverne strane i na taj način smo omogućili da se tunel probije prije planiranog roka. Tunel Vežešnik je jedan od 4 tunela koje kompanija Bemax radi kao podizvođač CRBC-u na ovoj dionici Autoputa.

Osim ovog tunela Bemax izvodi radove na tunelima Suka (proboj završen 14.05.2018. godine), Mrke (proboj izvršen 15.12.2017. godine) kao i na tunelu Vjeternik sa sjeverne strane. Dužina tunela Suka jeste 600m (desna cijev) i 700m (lijeva cijev), tunela Mrke 800 metara po cijevi a tunela Vjeternik po cijevi 1,5km što znači da Bemax ukupno izvodi radove na 11km tunela računajući obije cijevi (5,5km po cijevi).

Na današnji dan je probijeno 97% tunela koje je Bemax ugovorio. Na tunelu Vežešnik je još ostalo u lijevoj cijevi 2 x po 150 metara (jer se proboj radi sa juga i sa sjevera) dok je na tunelu Vjeternik ostalo u obije cijevi po 35 metara da se probije. Imajući u vidu trenutne geološke uslove naša procjena jeste da ćemo za 15 dana izvršiti proboj tunela Vjeternik a do kraja jula završiti sve radove na proboju.
Na svim pomenutim tunelima se paralelno izvode i betonski i armirano betonski radovi na unutrašnjoj oblozi tunela. Bemax posjeduje 5 odvojenih setova oprema da radove na sekundarnoj oblozi izvodi na svim tunelima u istom trenutku.
 

Probijena  desna cijev tunela Vežešnik (FOTO)
Kompanija Bemax
Portal Analitika