Region

MAKEDONIJA: Ivanov odbio da potpiše sporazum o novom imenu

Makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov odbio je da potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.
MAKEDONIJA:  Ivanov odbio da potpiše sporazum o novom imenu
Mina/Portal AnalitikaIzvor

Kako je naveo, taj sporazum nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

"Na osnovu Ustava Makedonije, odlučio sam da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma za rješavanje razlika za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva između strana, koji je Skupština Makedonije usvojila na sjednici prošle srijede", naveo je Ivanov.

Prema njegovim riječima, razlog za nepotpisivanje je to što nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju zakona.

"Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promjenu Ustava u cilju promjene ustavnog imena", kazao je Ivanov.

On je naveo da ne prihvata ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije.

Ivanov je podsjetio da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsjednika Makedonije.

"Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), jer govori o "razlici nad nazivom države" a ne o "razlikama", rekao je on.

Prema riječima Ivanova, sporazum Atine i Skoplja "nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom".

"U skladu sa makedonskim Ustavom, međunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su dio unutrašnjeg pravnog poretka", naveo je on.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od Grčke.

"Prema Krivičnom zakonu, "građanin koji dovede Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge države, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina", kazao je on, prenio je portal Nova.

Kabinet Ivanova smatra da "legitimizacija tog sporazuma stvara pravne posljedice koje su ravne zločinu".

Nakon ratifikacije sporazuma u makedonskom parlamentu, Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) obavijestilo je Atinu, a Grčka je juče navela da je saglasna sa članstvom Makedonije u NATO i Evropskoj uniji (EU), od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju.

Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova.

Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonija napravi predviđene izmjene Ustava.

Kako navodi portal Nova, u ovoj fazi potpis Ivanova nema značajnu važnost.

Portal Analitika