Kultura

"Odakle zovem" startuje sjutra

Deseti međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2018 biće održan od srijede, 27. juna do nedjelje, 1. jula u jednom od najljepših prostora u Podgorici i jednoj od daleko najljepših knjižara koja je važan kulturni centar i promoter crnogorske kulture, ali i evropskih i svjetskih kultura, knjižari Karver.
"Odakle zovem" startuje sjutra
Portal AnalitikaIzvor

Festival počinje u srijedu, 27. juna u 20 sati, na platou ispred knjižare Karver, a svečano će ga otvoriti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Crne Gore i Alison Kemp, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Nakon toga u 20.15, takođe na platou ispred knjižare Karver, biće organizovan program Hrvatska kuća u kojem će učestvovati pisac Zoran Ferić, književni kritičar i publicista Kruno Lokatar, dugogodišnji direktor zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština, filmska i televizijska rediteljka Marija Perović i glumica Varja Đukić, menadžerka festivala Odakle zovem.

Drugog dana festivala, 28. juna u 10 sati, u knjižari Karver, biće organizovana konferencija za novinare povodom gostovanja književnice iz Škotske Jenny Lindsay, jedne od najpoznatijih “izvođačica pozije”. Njena producentska kuća Flint and Pitch, koja se bavi teatrom i muzikom, našla se na listi časopisa The List u Top 100 organizacija u 2017. godini. Gutter časopis je opisao kao “jednu od najboljih škotskih inovatorki u kulturi”. Nakon toga, od 11:30 do 13 sati, na platou knjižare Karver Jenny Lindsay će održati predavanje, radionicu za studente engleskog jezika i književnosti, ali i za zainteresovane studente drugih fakulteta. Predavanje neće biti prevođeno.

Gostovanje Jenny Lindsay realizovano je u saradnji sa Britanskim savjetom i Kreativnom Škotskom.

U 18:00 sati u Vinskom podrumu Šipčanik, AD 13. Jul – Plantaže predviđen je program Vranac – najbolja kratka priča u kojem učestvuju Božo Koprivica, Varja Đukić, Kruno Lokotar, Zoran Ferić, Lena Ruth Stefanović, Olja Knežević, Slobodan Šabeljić i Olivera Tičević. Priče Lene Ruth Stefanović, Zorana Ferića, Bosiljke Pušić, Ivice Đikića, Slobodana Šabeljića, Slobodana Šnajdera, Boža Koprivice i Olje Knežević mogu se naći na stranici www.vranacprice.me. Projekat je realizovan u saradnji sa AD 13. Jul – Plantaže, a za sve zainteresovane autobusi za Šipčanik polaze u 17:15 nedaleko od Sahat kule.

Istog dana, u 20.30 sati, na platou knjižare Karver u okviru programa Bez velikih riječi, molim! Kruno Lokatar razgovaraće sa Duškom Ljuštinom, povod je promocija knjige Rasprodano u izdanju VBZ iz Zagreba, a u 21.30 sa Zoranom Ferićem razgovaraće Kruno Lokatar, u program će biti uključen putem skajpa Kristijan Novak.

U petak, 29. juna od 11:00 do 12:30 sati na Cetinju, u Ministarstvu kulture biće održana Tribina Kultura i diplomatija, uloga kulture u kreiranju bilaterlnih odnosa u kojoj će učestvovati Aleksandar Bogdanović, ministar kulture, Alison Kemp, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnog Gori, dr Jasna Jelisić, ekspertkinja za javnu diplomatriju i šefica Operativne grupe za strateške komunikacije za Zapadni Balkan, EEAS, Zoran Janković, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova i Varja Đukić.

Tribina je organizovana u saradnji sa Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori i Ministarstvom kulture.

U 20:30 sati na platou knjižare Karver Vanja Vukićević Garić razgovaraće sa Jenny Lindsay. Prevodilac će biti Uroš Zeković, a u 21:30 Jenny Lindsay izvešće poetski show The Script – Scenario u prevodu Marija Krivokapić.

U subotu, 30. juna u 11:00 u Sportsko kulturnom centru Univerziteta Crne Gore biće prikazan film Srbistan proslavljenog jugoslovenskog reditelja Želimira Žilnika, koji će nakon toga održati predavanje. Gostovanje Želimira Žilnika realizuje se u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore.

U isto vrijeme na platou knjižare Karver, Pascale Delpech održaće radionicu za prevodioce sa francuskog jezika, a u 19:30 biće održan program Danilo Kiš, djela u prevodu na francuski. O prevodu sabranih djela Danila Kiša na francuski govoriće Pascale Delpech, moderatorka je Snežana Nikčević. Gostovanje Pascale Delpech realizovano je u saradnji sa Francuskim institutom.

Na istom mjestu, ispred knjižare Karver u 21:30, u okviru programa Bez velikih riječi, molim! sa Želimirom Žilnikom razgovaraće Marinko Vorgić. U 23 sata biće prikazan film Bruklin – Gusinje Želimira Žilnika.

U nedjelju, 1. jula program pročinje u 11 sati u Sportsko – kulturnom centru gdje će biti prikazan film Jedna Žena – jedan vijek Želimira Žilnika, koji će nakon toga održati predavanje.

U 18 sati na platou ispred knjižare Karver biće održan program Gdje se voda spaja sa drugom vodom koji je posvećen jednom od najznačajnijih crnogorski pjesnika na granici dva milenija, Mladenu Lomparu. Učestvuju Božo Koprivica, Aleksandar Čilikov i Varja Đukić.

U 19 sati u okviru programa Bez velikih riječi, molim! sa Slobodanom Šabeljićem razgovaraće Vanja Vukićević Garić i Zoran Rakočević.

U 21:30 biće održan program posvećen promociji knjige San ulice, Boža Koprivice ali i najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Portal Analitika