Društvo

Komisije pravile izvještaje, a SPC rušila i dograđivala

U dokumentu o ugroženosti crnogorske sakralne baštine, bivša direktorica Uprave za kulturna dobra, ukazala je na devastacije u kompleksu Manastira Ostrog od 1995. do 2014. godine, uz podsjećanje da je ovaj manastir zaštićeno nepokretno kulturno dobro Crne Gore postao 23. aprila 1960. godine.Degradacija kulturnih vrijednosti Manastira Ostrog traje godinama. U Upravi za zaštitu kulturnih dobara postoji niz dokumenata koji potvrđuju da je Mitropolija crnogorsko-primorska izvodila različite intervencije na manastirskom kompleksu bez znanja i saglasnosti nekadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, odnosno, današnje Uprave za zaštitu kulturnih dobara.
Komisije pravile izvještaje, a SPC rušila i dograđivala
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Pobjeda u nekoliko nastavaka prenosi djelove ovog dokumenta kojim je ukazano na neprihvatljivo ponašanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja bez zazora devastira crnogorsku kulturnu baštinu.

Po saznanju o nelegalnim radovima Uprava za zaštitu kulturnih dobara je preduzela radnje iz svoje nadležnosti. Stručna lica Uprave i glavni inspektor za kulturna dobra su 4. juna 2014. godine naložili obustavu radova i podnijeli krivičnu prijavu 9. juna 2014. Osnovnom državnom tužiocu u Danilovgradu.

S obzirom na to da su radovi nastavljeni i da nijesu poštovane naložene aktivnosti ovog državnog organa glavni inspektor je ponovo obustavio radove, 9. decembra 2014. godine, nakon čega se Uprava za zaštitu kulturnih dobara obratila 10. decembra 2015. godine Upravi za inspekcijske poslove, kako bismo pokušali sinergetski djelovati i stati na put ovim nelegalnim radnjama. Uslijedila je 15. decembra 2015. godine druga krivična prijava po istom osnovu. Međutim, sve preduzete radnje ovog državnog organa nijesu rezultirale obustavljanjem daljih nelegalnih radova na ovom značajnom kulturnom dobru Crne Gore.

Miranović u dokumentu navodi je u izvještaju stručnih lica Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 1995. godine, konstatovano više intervencija na Donjem manastiru za koje tadašnji Zavod nije izdao saglasnost:

“Nezakonito dograđivanje konaka na istočnoj strani kompleksa, kao i kod samog ulaza u dvorište sa lijeve strane; nezakonite intervencije na istočnoj strani, većeg obima, sastoje se u dograđivanju garaža i ekonomskih objekata u prizemlju, dok je na spratu stambeni dio. Intervencije su u poodmakloj fazi, tj. objekat je kompletno ozidan i pokriven, navedeno je u tom izvještaju.

Skoro deceniju kasnije, odnosno 2004. godine Komisija za utvrđivanje stanja nepokretne kulturne baštine, koju su formirali Ministarstvo kulture, Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Regionalni zavod za zaštitu spomenika iz Kotora, u stručnom Izvještaju iz juna te godine, o stanju kulturnog dobra Manastir Ostrog, konstatovala da je ugrožena njegova urbanističko-ambijentalna, arhitektonska, kulturnoistorijska, umjetničko-estetska vrijednost. U dokumentu je, između ostalog, navedno da je u neposrednom okruženju Donjeg manastira izgrađen niz novih objekata od više hiljada metara kvadratnih nepoznate namjene, neprimjerenih materijala, oblika i gabarita.

Miranović navodi je u periodu od 2004. godine do juna 2014. u okviru manastirskog kompleksa Ostrog nastavljeno sa nezakonitim radovima.

Portal Analitika