Društvo

Smeta im Šundićeva plata

Savjet Javnog servisa na jučerašnjoj sjednici nije dao „zeleno svjetlo“ izvještaju o realizaciji pogramsko-produkcionog plana Televizije za prošlu godinu, a predloženo je da do kraja jula novi v.d. generalnog direktora RTCG Božidar Šundić dostavi izmijenjeni programsko-produkcioni plan za ovu, s obzirom na to da onaj koji je uradio prethodni menadžment nije usvojen.
Smeta im Šundićeva plata
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od izvještaja za Televiziju, za koji je glasalo njih troje, dok je petoro bilo uzdržano, izvještaji o realizaciji programsko produkcionog plana Radija i Portala su usvojeni, uz sugestije kako da još bolje izgledaju.

Milan Radović je kazao da ga „brine Drugi program“, jer mu, kako je istakao, nedostaju resursi i kapaciteti da bi bio poboljšan.

- Gledanost je izrazito niska i to se mora promijeniti - rekao je Radović.

Dragana Tripković je, kao i na ostalim sjednicama, zamjerila nedostatak sadržaja iz kulture na Javnom servisu i rekla da se to mora promijeniti. Za Gorana Sekulovića poražavajuće je što je kultura u programu zastupljena sa samo jednim procentom.

- Treba više naučnog i obrazovnog programa, vodeći računa o crnogorskom identitetu - predložio je Sekulović. Mimo Drašković je rekao da izvještaji sa sjednica Savjeta RTCG nijesu prikazani vjerodostojno i ocijenio da je vrlo problematično kad jedan tako važan dokument ne dobije podršku Savjeta.

Savjet je najviše vremena na jučerašnjoj sjednici posvetio Šundićevoj zaradi, a predsjednik Savjeta Ivan Jovetić rekao je da je sklopljen identičan ugovor kao sa Kadijom kada je bila v. d.

Vrijednost koeficijenta i složenost poslova za to radno mjesto prema pravilniku je 7,9, uz što ide i dodatak od četiri prosječne zarade u RTCG. Kadija se, nakon što je „izašla iz statusa“ v. d. odrekla 500 eura, koliko iznosi jedna prosječna plata u RTCG.

Perko Vukotić je kazao da nije znao ni za Kadijine, ni za Šundićeve dodatne pare. - Podršku Šundićevom ugovoru sam dao, jer sam mislio da je to isti ugovor kao Andrijanin i mislim da nije u redu što on prima za jednu čitavu platu više nego što je ona – kazao je Vukotić. Sa njim se s a g l a s i o Igor Tomić, ali je istakao da je ugovor pravno valjan i da zakon nije prekršen.

Milan Radović je rekao da je iz principijelnih razloga bio protiv toga da Šundić uzima jednu platu više od Kadije. Jovetić je kazao da nije znao niti se miješao u to kolika je plata bilo kome, ali se saglasio da je zarada koju generalni direktor prima visoka i da je možda u narednom periodu treba i sniziti.

Šundić je kazao da mu „ugovor nije bio ni najmanje interesantan“ i da je tražio da taj dokument bude isti kao drugima koji su obavljali tu funkciju.

- Pojedini članovi Savjeta su mi odmah obračunali platu i dali je novinarima. A ne razmišljate da se niko ne prijavljuje na konkurs za generalnog direktora jer je ovo rudnik u koji niko neće da dođe. Nijesam prekršio zakon, a i vi ste se sa tim saglasili, niti sam tražio veću platu. Samo sam potpisao ugovor koji je isti kao i Kadijin – naveo je on.

Savjet je juče usvojio i Finansijski izvještaj RTCG za 2017. oko koga su bili jednoglasni, a nakon toga su zaključili da zapisnik tenderske komisije za najpovoljnijeg ponuđača E 3 Consulting, agencije koja je radila istraživanje o povjerenju u Javni servis, nije bio pravno valjan.

Portal Analitika