Abiznis

Harli Dejvidson prebacuje dio proizvodnje van SAD

Američki proizvođač motora Harli Dejvidson prebaciće proizvodnju svojih motora namijenjenih za izvoz van SAD da bi izbjegao evropske uvozne takse, koje je Brisel uveo kao uzvratnu mjeru na američke namete na čelik i aluminijum.
Harli Dejvidson prebacuje dio proizvodnje van SAD
Portal AnalitikaIzvor

U današnjem saopštenju, kompanija iz Milvokija u američkoj sjevernoj državi Viskonsin, je izrazila žaljenje što su takse porasle sa šest odsto na 31 odsto na njene motore koji ulaze na evropsko tržište, čime se povećava prosječna pojedinačna cijena vozila za 2.200 dolara.

Grupa kojoj je EU drugo po veličini tržište iza SAD sa 40.000 vozila prodatih prošle godine navela je da ne želi da prebaci to povećanje cijena na svoje kupce.

Zbog toga grupa se opredijelila da prebaci proizvodnju motora namijenjenih Evropskoj uniji u međunarodne fabrike i da ih ne proizvodi u SAD da bi se izbjegao teret carinskih nameta.

Kompanija će apsorbovati znatan dio troškova koje procjenjuje da će biti oko 30 do 45 miliona dolara do kraja godine.

"Harli Dejvidson i dalje je čvrsto posvećen proizvodnji baziranoj u SAD koju cijene korisnici širom svijeta. Povećanje međunarodne proizvodnje da se olakša teret taksi EU nije nešto što kompanija želi ali to predstavlja jedinu održivu opciju da učini svoje motocikle pristupačnim kupcima u EU i održivo poslovanje u Evropi, Evropa je kritično tržište za Harli Dejvidson", navodi se u saopštenju.

Kompanija je navela da bi prebacivanje proizvodnje iz SAD do međunarodnih pogona moglo da traje najmanje devet do 18 mjeseci.

EU je od 22. juna uvela taksu od 25 odsto na niz američkih proizvoda od putera od kikirikija, do burbona, farmerki i motocikala, kao odgovor na to što su SAD uvele takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum iz Evropske unije.

Portal Analitika