Društvo

Zenka: Inovirani zakon unaprijedio položaj nacionalnih savjeta

Inovirani Zakon o manjinskim pravima i slobodama unaprijedio je položaj nacionalnih savjeta udvostručivši njihovo godišnje finansiranje, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.
Zenka: Inovirani zakon unaprijedio položaj nacionalnih savjeta
Izvor

Zenka je o očuvanju interkulturalnog karaktera Crne Gore, kao obavezi i izazovu koji je visoko u agendi Vladinih politika u oblasti pune inkluzije manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, razgovarao sa predstavnicima Bošnjačkog vijeća Crne Gore.

Zenka je konstatovao važnost uloge nacionalnih savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica kao institucionalnog mehanizma u oblasti zaštite njihovih prava.

"Manjinski narodi su konstruktivan činilac društva i država Crna Gora to prepoznaje. U Crnoj Gori manjinski narodi su integralni dio društva i aktivno se unaprijeđuje zakonski i institucionalni okvir zaštite njihovih prava", rekao je Zenka.

On je kazao da Savjeti treba da promovišu važnost kulturnog identiteta nacionalnih manjina, da aktivno i predano rade na očuvanju kulturnih, jezičkih, nacionalnih vrijednosti naroda koje predstavljaju.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Mirsad Džudžević rekao da to vijeće predstavlja organizovanu instituciju manjinske samouprave bošnjačkog naroda i da će se zalagati maksimalno da opravda očekivanja.

"Džudžević je izrazio očekivanje da će veći broj aktivnosti biti implementiran na sjeveru Crne Gore u cilju njegovog razvoja", kaže se u saopštenju Ministarstva.

On smatra da, kada je riječ o prisustvu manjinskih naroda u medijima, koncept treba da bude sadržajniji i češći.

"Bošnjački narod u Crnoj Gori nema štampani medij, a bilo bi poželjno stvoriti uslove redakcijskog tipa kako bi se na najbolji način šira javnost mogla upoznati sa kulturom Bošnjaka, kazao je Džudžević.

Dogovoreno je da će se, u najskorije vrijeme, planira sastanak svih relevantnih aktera u oblasti zaštite i unaprijeđenja prava i sloboda manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica na kojem bi se definisale prioritetne aktivnosti za naredni period.

Portal Analitika