Svijet

Digitalna agenda za Zapadni Balkan predstavljena u Sofiji

Digitalna agenda za Zapadni Balkan predstavljena je danas u Sofiji, na Digitalnoj skupštini 2018, glavnom godišnjem skupu u ovoj oblasti, koju su organizovali Generalna direkcija Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Bugarska kao predsjedavajuća Evropske unije. Na Skupštini se okupilo preko 1.000 aktera i kreatora politika koji raspravljaju o digitalnoj politici Evropske unije i uticajima najnovijeg tehnološkog napretka, pri čemu se pruža jedinstvena prilika za otvorenu diskusiju okrenutu ka budućnosti. 
Digitalna agenda za Zapadni Balkan predstavljena u Sofiji
Portal AnalitikaIzvor

Digitalna agenda za Zapadni Balkan biće usmjerena na smanjivanje troškova rominga, razvoj širokopojasnog interneta, razvoj e-uprave, e-nabavki, e-zdravlja i digitalnih vještina, izgradnju kapaciteta u području digitalne sigurnosti i pouzdanosti, uporedo sa nastojanjima da se unaprijedi digitalizacija industrija, kao i usvajanje, sprovođenje i primjena pravne tekovine. Savjet za regionalnu saradnju (RCC) imaće presudnu ulogu u sprovođenju Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović vodio je sesiju na kojoj su učestvovali evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, i ministri šest ekonomija Zapadnog Balkana, zaduženi za digitalnu integraciju, i to ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, ministar inovacija i preduzetništva Kosova* Besim Beqaj, ministar za informaciono društvo i upravu Makedonije Damjan Mančevski, zamjenica ministra za infrastrukturu Albanije Dorina Cinari, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Crne Gore Dejan Abazović i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

Komesarka Gabrijel je izrazila zadovoljstvo što je Zapadni Balkan uključen u evropske digitalne napore i objasnila da očekuje da region iskoristi priliku i da se pripremi za digitalno doba puno brzih promjena te tako svoja društva izjednači sa onima u EU.

Vodeći sesiju na kojoj je predstavljena Digitalna agenda za Zapadni Balkan, Svilanović je postavljajući pitanja odgovornim ministrima ispitao spremnost pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana i ponovio važnost sustizanja svjetskih digitalnih trendova, a naročito u svijetlu obaveza koje su lideri preuzeli u sklopu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) na samitu u Trstu prošlog ljeta, u kome digitalna integracija ima ključnu ulogu i predstavlja jednu od četiri razvojne dimenzije.      

„Biti uključen u najsavremeniji digitalni napredak u Evropskoj uniji je veoma dragocjena mogućnost za Zapadni Balkan pri čemu region od partnera iz EU dobija jasne smjernice i podršku za dalje korake. Region se odlučio za moderna, dinamična, otvorena, napredna i konkurentna društva i upravo su to vrata koja Digitalna agenda za Zapadni Balkan otvara,“ zaključio je Svilanović.

Portal Analitika