Svijet

ISPRAVLJEN NETAČNI TEKST

Amerika nije zabranila Solani ulaz

Prvobitno objavljena informacija Portala Analitika 25. juna 2018. godine je bila netačna, naslov i tekst "El Paisa", Solani zabranjen ulazak u SAD. Ovaj tekst je demanti, ispravka netačnih navoda - naslov i tekst su promijenjeni, odgovaraju činjenicama i prezentirani su na način da se uoči da je izvršena ispravka prethodno netačnih navoda. Netačnu tvrdnju da je Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD prenijeli su brojni mediji. Istina je da Havijeru Solani ulazak u SAD nije zabranjen.

Amerika nije zabranila Solani ulaz Foto: FOTO: Printscreen
Tanjug/Portal AnalitikaIzvor

TAČNA VIJEST:

Havijeru Solani nije zabranjen ulazak u SAD

U tekstu koji je objavio "El Pais" iznijete su netačne tvrdnje da je bivšem generalnom sekretaru NATO, Havijeru Solani, zabranjen ulazak na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

“Solani zabranjen ulazak u SAD” bio je naslov tekstova u brojnim domaćim medijima koji ukazuju na to da bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana ne može ući u SAD.

Svi mediji su kao izvor za ovu informaciju koristili španski mediji El Pais koji je objavio tekst pod naslovom “SAD nije dala dozvolu Solani za ulazak”.

U nastavku teksta se navodi da je Solani odbijen elektronski zahtjev za putovanje u SAD zato što je ranije posjetio Iran, jednu od zemalja sa Trampove crne liste.

Tragom ove informacije provjeravali smo da li je tačno da je Solani zabranjen ulaz u SAD, kako se navodi u naslovu teksta iu tekstu objavljenom na portalima Borba i Analitika, kao i da li je naslov teksta objavljen na portalu Vijestiusklađensa sadržajem teksta koji najavljuje.

Prevodom izvornog teksta iz El Pais-a utvrdili smo da je Solana trebalo da putuje u SAD da bi održao govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, ali mu je elektronski sistem autorizacije automatski odbio prijavu jer je posjećivao neku od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD (Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen).

Elektronski sistem za autorizaciju putovanja (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) je automatizovani sistem koji omogućava posjetiocima da putuju u SAD u okviru Visa Waiver programa, koji dozvoljava građanima određenih zemalja (uključujući zemlje EU) da borave u SAD turistički, poslovno ili dok su u tranzitu do 90 dana bez potrebe za dobijanjem vize.

Međutim, strani državljani koji su posjetili neku od zemalja sa “crne liste” nakon 1. marta 2011. godine, nemaju pravo na povoljnosti u okviru ESTA sistema i umjesto toga moraju da podnesu zahtjev za izdavanje vize. Ovo dalje nema veze sa dozvolom ili zabranom ulaza u SAD, jer je to u nadležnosti posebne službe za carine i zaštitu granica, čiji službenici utvrđuju prihvatljivost prilikom dolaska putnika.

To bi značilo da za putovanje u SAD mora dobiti vizu kao da nije državljanin zemlje oslobođene tog zahtjeva.

U tekstu se navodi i da je Solana negirao incident i kazao da je u procesu dobijanja vize.

Medijima nije bilo zanimljivo da isprate da li je Solana na kraju dobio vizu, tako da smo ostali uskraćeni za tu informaciju.

S obzirom da smo provjerom informacija utvrdili da je u izvornom tekstu pojašnjeno da Solani nije zabranjen ulazak u SAD, možemo zaključiti da su portali Borba i Analitikanaslovom i tekstom objaviledezinformaciju.

Netačni originalni tekst objavljen na Portalu Analitika

"Pais": Solani zabranjen ulazak u SAD

Sjedinjene Američke Države zabranile su ulazak u zemlju Havijeru Solani, bivšem generalnom sekretaru NATO-a i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova, nakon što je putovao u Iran, jednu od zemalja koju je američki predsjednik Donald Tramp stavio na "crnu listu".

Havijeru Solani, koji je trebalo da održi govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, odbijena je američka viza elektronskim sistemom autorizacije "zbog posjete neprijateljskoj državi", piše španski list "Pais".

Solana je posljednji put posjetio Iran 2013. godine, kada je išao na sastanak sa predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Izvori u američkoj ambasadi u Madridu nisu željeli da za "Pais" komentarišu konkretan slučaj, ali su precizirali da američki elektronski sistem za autorizaciju putovanja (ESTA) automatski odbacuje zahtjeve ljudi koji su posjetili bilo koju od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD.

Te zemlje su Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen. Solana je u razgovoru za "Pais" negirao incident i potvrdio da je u procesu dobijanja vize.

Solana je bio generalni sekretar NATO-a od 1995. do 1999. godine.

 

Portal Analitika