Društvo

Posađeno 1001 stablo u NP Durmitor

Ukupno 101 volonter iz Mađarske u koordinaciji sa TO Žabljak posadilo je simbolično 1001 stablo u Nacionalnom parku Durmitor, u području koje je prošle godine bilo zahvaćeno požarima.
Posađeno 1001 stablo u NP Durmitor
Portal AnalitikaIzvor

Akcija pošumljavanja predstavlja jednu od predaktivnosti IV izdanja Green Montenegro International Film Fest-a (GMIFF) koja je realizovana u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“ koji ima za cilj smanjenje nivoa emisije CO2, odnosno smanjenje količine otpada i negativnog uticaja na životnu sredinu.

Nakon tri festivalska izdanja, odlukom Savjeta GMIFF-a, festival se seli u jednu od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalni park Durmitor.

Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora u periodu od 4.-8.avgusta, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz određen broj pratećih programa, tokom pet dana trajanja festivala, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka i Crne Gore.

Pored primarne aktivnosti projekcije filmova na temu zaštite životne sredine, održivog razvoja i ekologije, GMIFF će u cilju potpunog ozelenjavanja festivala, organizovati akciju čišćenja obalnog dijela Crnog jezera sa volonterima iz Crne Gore i regiona, obezbjediti uslove za pametno odlaganje otpada tokom trajanja filmskog festivala u cilju njegove adekvatne reciklaže i mnoge druge aktivnosti u duhu zaštite životne sredine i smanjenja karbonskog otiska.

Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju (CEZAM), uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i mnogih drugih.

Portal Analitika