Društvo

Trovanje se nastavlja

– Ekološka inspekcija upoznata je sa paljenjem starih automobilskih guma u romskom naselju nedaleko od gradske deponije u Podgorici, ali do sada nije uspjela, samostalno ili u saradnji sa drugim institucijama, da utiče na rješenje ovog ekološkog problema zbog kojeg trpe nekoliko prigradskih naselja.
Trovanje se nastavlja
Nova PobjedaIzvor

Pobjeda je o ovom problemu pisala prije dvije sedmice, ukazala na lokacije gdje se tokom noći odvija paljenje velikih količina guma iz kojih se izvlači žica koju potom prodaju u staro gvožđe... Paljenje guma i kablova ne jenjava, država nema rješenje za ovaj problem, ali ni stanovnici nekoliko naselja koji trpe direktno trovanje, gotovo svakodnevno.

Uzurpacija

- Problem nelegalnog sakupljanja otpada najviše je izražen na području naselja Konik, u Podgorici, u kojem je veći broj uglavnom fizičkih lica uzurpirao javnu površinu za obavljanje ove djelatnosti.

Činjenica da je uzurpirana javna površina i da se djelatnost obavlja na otvorenom prostoru, predstavlja veliki problem za adekvatno djelovanje Ekološke inspekcije na ovom prostoru, a naročito kada je u pitanju utvrđivanje identiteta vlasnika otpada i preduzimanja drugih radnji – rečeno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su naveli, u prethodnom periodu Ekološka inspekcija je, u saradnji sa Komunalnom inspekcijom Glavnog grada Podgorica i Upravom policije, sprovodila zajedničke kontrole kod nelegalnih sakupljača otpada na prostoru naselja Konik u Podgorici i protiv više lica, koja su obavljala djelatnost sakupljanja otpada bez potrebnih dozvola i zbog paljenja otpada, podnosila zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka. Nijesu precizirali koliko je osoba kažnjeno i kojim kaznama zbog navedenih prekršaja. Navode, međutim, da je problem što se paljenjem guma najčešće bave maloljetnici. - Paljenja otpadnih guma i kablova većinom obavljaju nepoznati maloljetni Romi, radi prodaje žice, na lokaciji kampa ili na lokaciji do koje je, zbog nepristupačnosti, teško doći, između Konika i Tuzi, i to u popodnevnim ili večernjim satima – konstatuju nemoćno iz Uprave. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika