Crna hronika

Pet tona droge uništeno ove godine

 Skoro pet tona različitih vrsta droge, koja je bila skladištena u prostorijama Višeg suda u Podgorici, uništeno je ove godine. Droga koja se oduzme tokom krivičnih postupaka periodično se uništava po pravosnažnosti presuda, a trenutno najviše ima zaplijenjene marihuane - saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda
Pet tona droge uništeno ove godine
Nova PobjedaIzvor

Savjetnica za odnose sa javnošću u Višem sudu Aida Muzurović saopštila nam je da se nakon podizanja optužnice, oduzeta droga skladišti i čuva u prostorijama suda koje su za to namijenjene.

- Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti kontroliše se i strogo je zabranjen ulaz u te prostorije svim neovlašćenim licima. Zaplijenjena droga uništava se nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne, obrazuje se komisija za uništavanje droge i nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja - Odjeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine -istakla je Muzurović.

Protekle godine službenici Odsjeka za borbu protiv droge zaplijenili su skoro 3,5 tona narkotika. Tada je najviše zaplijenjeno marihuane i skanka, tri tone i 359 kilograma, heroina oko 19 kilograma, kokaina nešto više od jednog kilograma i hašiša oko dva kilograma. Zbog krijumčarenja droge u tom periodu podnijeto je 178 prijava protiv 231 osobe. Kako je ranije saopšteno iz policije, u 2017. godini oduzeto je kilogram i 12,907 grama heroina, 160,534 grama kokaina, blizu tri tone marihuane, kilogram i 952,97 grama hašiša, 310 tableta xanax, 44 buprenofrin tablete mase 4,469 grama, 32,343 grama mfetamina, 27,056 grama MDMA i 399 tableta.

Zbog počinjenog krivičnog djela omogućavanje uživanja opojnih droga, u 2017. prijavljeno je 35 osoba. Skoro tona droge zaplijenjena je 18. decembra prošle godine u policijskoj akciji ,,Trik“, koja je sprovedena u Podgorici u borbi protiv rasturanja narkotika na međunarodnom nivou. T

ada je uhapšeno 12 osoba koje se sumnjiče da su organizovale međunarodni šverc droge, a oduzeto je 982 kilograma marihuane, 1,7 kilograma heroina i oko tri kilograma smjese za miješanje sa opojnim drogama radi dobijanja na masi.

- Ovom akcijom razbijena je kriminalna grupa za koju se sumnja da je krijumčarila marihuanu i heroin na međunarodnom nivou i presječen je lanac krijumčarenja i prodaje ovoh opojnih droga - kazali su tada iz Uprave policije. Godinu ranije crnogorska policija je u 761 zapljeni oduzela dvije tone i osam stotina kilograma raznih vrsta droga. 

Portal Analitika