Abiznis

Crna Gora finansijski stabilna

Neadekvatna međunarodna konkurentnost je glavni uzrok sistemskih ranjivosti, kao i nivo javnog duga. Ne očekuje se ponavljanje rizika u bankarstvu.
Crna Gora finansijski stabilna
Nova PobjedaIzvor

 Za sada nema indicija da bi u narednom periodu mogao eskalirati bilo koji rizik koji bi imao sistemski uticaj i ugrozio finansijsku stabilnost zemlje, kazali su Pobjedi iz Centralne banke odgovarajući na pitanje da li ima bojazni da u tekućoj i 2019. može doći do eskalacija. Centralna banka je, podsjetimo, nedavno usvojila okvir za vođenje makroprudencione politike koja predstavlja politiku očuvanja finansijske stabilnosti.

MJERE

- Nivo sistemskih rizika, koji utiču na stabilnost finansijskog sistema, su ocijenjeni kao umjereni, uz prisustvo finansijskih izazova na individualnom nivou. Mjere iz makroprudencione politike su usmjerene na ograničavanje sistemskog rizika ili njegovo sistemsko širenje, čime se limitira učestalost poremećaja u pružanju ključnih finansijskih usluga. Ovakvim usmjerenjem politike identifikuju se i rješavaju rizici zajedničke izloženosti, koncentracije rizika, veza i međuzavisnosti pojedinih događaja koji mogu biti izvor „zaraze“ i prenošenja - objašnavaju iz CBCG.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika