Kultura

Atak na kulturni identitet

Većinskim dijelom sakralnih kulturnih dobara ove države upravljaju subjekti koji su registrovani van njenih granica. Otuda nemogućnost adekvatnog sprovođenja pravnih radnji kojima bi se procesuirale neprimjerene intervencije 
Atak na kulturni identitet
Nova PobjedaIzvor

– Kulturna baština jedne države i njena kulturna dobra predstavljaju osnov nacionalnog identiteta – ocijenila je doskorašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović u dokumentu o devastaciji manastira Ostrog i Reževići, koji je prezentovala prošle godine, a u kojem je hronološki navela postupanje Uprave u pokušajima da zaštiti ovo kulturno blago Crne Gore.

U nekoliko nastavaka prenijećemo djelove ovog dokumenta kojim je ukazano na neprihvatljivo ponašanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja bez zazora devastira crnogorsku kulturnu baštinu.

manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic008

ZAŠTITA

Evropa je, istakla je Miranović, odavno prepoznala značaj i potrebu očuvanja i unapređenja ovih vrijednosti i nizom preporuka, konvencija, uputstava normirala datu administrativno-tehničku, naučnu i pravnu problematiku.

Crna Gora je potpisnica većine tih dokumenata. Takođe, donijeli smo set zakona kojima štitimo naše kulturno nasljeđe i kulturna dobra ove države, ali problem nastaje u implementaciji. Neadekvatno korišćenje i prezentacija kulturne baštine i njenih kulturnih dobara može nanijeti nenadoknadivu štetu vrijednostima kulturnog identiteta države.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara i ostale državne i opštinske institucije koje se bave očuvanjem, prezentacijom i vrednovanjem kulturne baštine i kulturnih dobara moraju biti aktivno uključene u razvojne projekte koji podrazumijevaju promjene na kulturnim dobrima i njihovoj zaštićenoj okolini.

Kako bi se taj cilj postigao, neophodna je potpuna posvećenost i koordinacija među stručnim, političkim, civilnim i privatnim segmentima društva, koja je utemeljena na dugoročnoj viziji održivog razvoja.

Čitanje i tumačenje kulturoloških, identifikacionih, civilizacijskih kodova može da bude u ravni individualnih tumačenja i percepcije, međutim, primjena zakona sekularne, pravne države Crne Gore, treba da je obavezujuća za sve subjekte koji u njoj žive i rade, odnosno ostvaruju svoja prava.

Zakonom o zaštiti kulturnih dobara utvrđeno je da upravne i s njima povezane stručne poslove na zaštiti kulturnih dobara vrši specijalizovani organ uprave u sastavu Ministarstva kulture – Uprava za zaštitu kulturnih dobara, a obavljanje stručnih poslova, koji nijesu u nadležnosti Uprave, povjereno je specijalizovanim javnim ustanovama. Principi i načini očuvanja kulturne baštine i kulturnih dobara jasno su definisani Ustavom naše države, Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, Zakonom o kulturi, ratifikovanim međunarodnim konvencijama, pravilnicima i drugim podzakonskim aktima. Takođe, Crna Gora je, odredbom člana 9. Ustava, utvrdila da su potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka i da imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva.

manastir-rezevici-001

NEPOKRETNA DOBRA

Graditeljska kulturna baština izložena je trajnim uticajima i pritiscima modernizacije, a zbog svoje materijalne strukture posebno je osjetljiva i sklona propadanju. Poražavajući je zaključak da je degradacija pojedinih nepokretnih kulturnih dobara dosegla takve razmjere da se može govoriti o krajnjoj ugroženosti i opasnosti od nestanka. Takvom stanju pridonijeli su: prirodni faktori, nebriga i neodržavanje, nedostatak finansijskih sredstava, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, nepoštovanje zakonskih propisa i neprimjenjivanje sankcija, nedovoljna svijest o vrijednosti baštine.

Nepokretna kulturna dobra posebno ugrožavaju neodgovarajući građevinski zahvati, koji ne uvažavaju konzervatorske uslove i često se izvode bez stručne konzervatorske i tehničke dokumentacije. Prilikom obnove sakralnih objekata izostajala je saradnja korisnika kulturnih dobara sa stručnim službama u institucijama zaštite. Negativne posljedice odnose se ne samo na arhitekturu, već i na živopise, ikonostase i kulturni pejzaž, kao i ambijentalne vrijednosti tih kulturnih dobara. Poseban problem predstavlja unošenje neadekvatnih elemenata koji mijenjaju izvornost kulturnog dobra i devastiraju njegovu dokumentacionu i istorijsku vrijednost. Degradacija sakralnih objekata najvidljivija je kroz proces obnove i izgradnje novih konaka manastirskih kompleksa.

Opširnije u  Pobjedi

Portal Analitika