Svijet

Turska: Počeli vanredni predsjednički i parlamentarni izbori

U Turskoj su jutros počeli vanredni predsjednički i parlamentarni izbori, a pravo glasa ima 56 miliona registrovanih birača.
Turska: Počeli vanredni predsjednički i parlamentarni izbori
MinaIzvor

Biće to prvi izbori održani u vanrednom stanju, koje je u Turskoj uvedeno poslije pokušaja državnog udara u julu 2016. i nakon što se prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsjedničkog sistema vođenja države.

Na izborima za predsjednika učestvuje šest kandidata Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharem Ince, Redžep Taip Erdogan, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Favorit za predsjednika je aktuelni šef turske države, Erdogan, koji je 16 godina pobjeđivao na svim izborima na kojima je učestvovao.

Kandidat najjače opozicione Narodne republikanske partije je Ince, a ne lider te partije Kemal Kilicdaroglu, koji je najglasniji politički oponent Erdoganu, prenosi Tanjug.

Poznavaoci prilika tvrde da je politički jaz u Turskoj danas veći nego ikada prije, a ako Erdogan pobijedi na predsjedničkim izborima, vjeruje se da će to biti vrhunac njegove političke karijere.

Ukoliko, Erdogan ne pobijedi na izborima za predsednika u prvom krugu i bude primoran da ide u drugi, to bi moglo da ostavi veliku mrlju u njegovoj uspješnoj karijeri, smatraju analitičari.

Portal Analitika