Društvo

Tek svaki treći sezonac iz Crne Gore

Do sada je na sezonskim poslovima posredstvom Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) zaposleno 3.388 lica.
Tek svaki treći sezonac iz Crne Gore
PobjedaIzvor

Očekujemo znatno veće zapošljavanje u narednom periodu, pred špic sezone. Tradicionalno, najbrojnije zapošljavanje je iz primorskih opština, ali je ono izraženo i kod nezaposlenih iz sjevernog i centralnog regiona - kazali su Pobjedi iz ove ustanove.

Na evidenciji ZZZ nalaze se 43.032 osobe, odnosno stopa nezaposlenosti je 18,55 odsto. Direktor ZZZ Suljo Mustafić kazao je u četvrtak da je u Crnoj Gori ove godine, kroz kvotu za radnu snagu koja dolazi sa strane, zaposleno 9.908 osoba što je gotovo polovina od planiranog broja. Na pitanje novinara zašto crnogorski državljani neće da rade u toku ljetne sezone, što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država, kao i da li je to pitanje mentaliteta ili uslova, Mustafić je rekao da je to uzrok više faktora.

- Slaba motivisanost za rad, naš mentalitet koji je takav kakav jeste, ali sa druge strane, i uslovi koji nijesu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti - kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, ove godine kvota za radnu snagu koja dolazi sa strane je 18.135 osoba. - Ona je do današnjeg dana utrošena gotovo do polovine, 9.908 osoba je u Crnoj Gori kroz ovu kvotu zaposleno, a ukupno je izdato 13.612 radnih dozvola - naveo je Mustafić.

NAJVIŠE KONOBARA Kako je istakla načelnica Odjeljenja za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović, najveći broj domaćih sezonaca je zaposlen u oblasti ugostiteljstva i turizma, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, servira, sobarica, higijeničarki, peračica suđa, radnika u vešeraju... - U cilju kvalitetne pripreme za predstojeću turističku sezonu, Zavod za zapošljavanje je stavio u funkciju sve kapacitete potrebne za realizaciju pripreme za zapošljavanje i posredovanja pri sezonskom zapošljavanju. U svim područnim jedinicama i biroima završene su aktivnosti na unapređenju sezonskog zapošljavanja - kazala je Ivanović.

 KADROVSKE POTREBE Ove godine je Zavod intenzivirao aktivnosti u dijelu obilaska poslodavaca sa ciljem da identifikuje njihove kadrovske potrebe, ponudi im usluge posredovanja i predstavi programe koje realizuje i aktuelne subvencije. - Na osnovu pregleda svih poslodavaca koji su u protekloj godini zapošljavali najviše stranaca i onih koji su se u protekle tri godine obraćali Zavodu za posredovanje, mobilni timovi su obišli 415 poslodavaca iz primorskih opština.

U neposrednom kontaktu mobilni timovi su anketirali poslodavce, upoznali ih sa benefitima ukoliko zaposle domaće radnike (brz i efikasan servis, raspoloživa radna snaga, subvencije, programi itd.) i ponudili im uslugu posredovanja domaće radne snage - ističe Ivanović.

Portal Analitika