Politika

Brajović: Neozbiljno je da o planovima dijela opozicije saznajemo iz medija

Skupština i svi poslanici vladajuće koalicije spremni su da sa opozicionim kolegama otvore sva pitanja, ali u skupštinskom dijalogu. Neozbiljno je da se o planovima i predlozima dijela opozicije poslanici upoznaju putem medija ili međunarodnih institucija – kazao je za Pobjedu Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, komentarišući zahtjeve Demokrata i Ure, čijim ispunjenjem uslovljavaju svoj povratak u parlament.
Brajović: Neozbiljno je da o planovima dijela opozicije saznajemo iz medija
PobjedaIzvor

Brajović je, na pitanje da prokomentariše zahtjev Alekse Bečića i Dritana Abazovića za formiranje ad hoc radne grupe koja bi se bavila mnogim temama, ali i izbornim zakonodavsvom, rekao da je Skupština i bez opozicije uradila veliki posao, te da je, između ostalog,  bila „formirana radna grupa – takođe ad hoc“.

DIJALOG - Na osnovu preporuka ODIHR-a i uz njihovu ekspertsku podršku, izmijenili smo jedan broj zakona i unaprijedili izborni ambijent. Uprkos iskrenom pozivu, opozicija nije učestvovala u radu radne grupe, a takođe je onemogućila usvajanje Zakona o izboru poslanika i odbornika za koji je bila potrebna dvotrećinska većina. Kada je riječ o budućoj saradnji, Skupština i svi poslanici vladajuće koalicije spremni su za konstruktivne razgovore o modelima dalje demokratizacije našeg društva – istakao je Brajović. Kada je riječ o izbornom ambijentu, dodao je, mi ćemo svakako dobiti izvještaj ODIHR-a i o proteklim predsjedničkim izborima, za koji takođe očekujemo da bude pozitivan.

- Koliko god mi zakonskim rješenjima i drugim mjerama omogućavali da svaki naredni izbori budu održani u sve više demokratskoj i fer atmosferi, mjesta za unapređenje uvijek ima. Svi predlozi opozicije po ovom i drugim pitanjima biće pažljivo razmotreni. U skupštinskom dijalogu, naravno – istakao je Brajović.

BOJKOT PRI KRAJU Predsjednik Skupštine je, komentarišući prekid bojkota parlamenta od većine opozicionih poslanika, podsjetio da se veći dio opozicije - Demokratski front i neki nezavisni poslanici -  u Skupštinu vratio još u oktobru prošle godine.

- Sada je sa bojkotom završio još jedan broj poslanika. Očekujem da će preostale izabrane kolege, njih desetak, da se pridruže uskoro. To nalaže politička logika – kazao je Brajović.

On je istakao da je od konstituisanja 26. saziva u novembru 2016. pozivao kolege poslanike „da se pridruže i da rade posao za koji su izabrani“.

- Upozoravao sam, takođe, da će nepoštovanje građana biti kažnjeno na izborima, što se i desilo. Koji god da su razlozi povratka, a reklo bi se da je on uzrokovan padom političkog rejtinga, kolege poslanici su dobrodošli. Iako Skupština radi u punom legitimitetu, puni sastav trebalo bi da doprinese daljem razvoju demokratizacije crnogorskog društva. Sve to pod uslovom da učešće u radu plenuma i radnih tijela bude konstruktivno. Jer, konstruktivna opozicija pomaže da predložena zakonska rješenja možda dobiju neki drugi aspekt, da usvojeni zakoni budu bolji od inicijalnih predloga, da unapređujemo parlamentarni dijalog o svim pitanjima od interesa za naše društvo – istakao je Brajović.

Prema njegovim riječima, među poslanicima opozicije ima iskusnih i ozbiljnih, čija znanja mogu biti dragocjena ukoliko su usmjerena na opštu dobrobit. - Opoziciju čine i mlade snage, ambiciozne i željne dokazivanja.  Uostalom, građani će procijeniti da li naša opozicija djeluje kompetentno, konstruktivno i dobronamjerno ili je akcenat na kritici vladajuće većine, što god ona radila ili predlagala – rekao je Brajović.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika