Fudbal

Poljska i Kolumbija za opstanak, Samuraji na Senegal za 1. mjesto, Englezima lakši dio posla

Danas su na programu tri utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji. Englezi će u prvom duelu dana u 14 časova igrati protiv selekcije Paname, u 17 sati Japan i Senegal ukrštaju snage za prvo mjesto u grupi, dok će slamku spasa izvlačiti Poljska i Kolumbija u 20 časova.
Poljska i Kolumbija za opstanak, Samuraji na Senegal za 1. mjesto, Englezima lakši dio posla
Portal AnalitikaIzvor

U prvom meču današnjeg programa Svjetskog prvenstva u Rusiji, igraće Engleska i Panama (u 14 časova)

Gordi Albion ima savršenu priliku da osigura osminu finala u duelu sa znatno slabijim protivnikom. Englezima neće biti cilj da uzmu samo tri boda već će juriti što ubjedljiviju pobjedu, naročito jer ih u posljednjem meču čeka Belgija koja ima izuzetno dobru gol razliku. Engleska je u prethodnom kolu savladala Tunis golom Harija Kejna u nadoknadi (2:1) a prema riječima selektora Gareta Sautgejta plan je da se fokusiraju na što bolju igru, da napreduju i pokažu da Engleska može da igra različito. Albion je u seriji od pet pobjeda od kojih je posljednja četiri završila golom prednosti.

Sa druge strane Panama ima matematičku šansu da se nađe u osmini finala ali ne i realnu. U prvom kolu poraženi su od Belgije, a sada je pred njima još jedana sila. Kako je naglasio Edgar Barsenas trema pred istorijski derbi je učinila svoje i unijela dodatnu nervozu igračima. On smatra da Panama u svim preostalim duelima treba da uživa jer mnogo više može da dobije nego da izgubi.

Kazanj - Jedna karta za osminu finala (u 20 časova)

U večernjoj utakmici u grupi H snage će odmjeriti Poljska i Kolumbija.

Obije ekipe su na startu takmičenja pretrpjele poraz iako su uoči prvenstva favorizovane da zauzmu prva da mjesta u grupi. Sva je prilika da će ovaj duel odlučiti koja će od ove dvije reprezentacije napustiti takmičenje, a jedina šansa da i Poljska i Kolumbija ostanu u igri je da se oba meča drugog kola u ovoj grupi završe remijem. Ipak čak i takav ishod doveo bih ih na ivicu što znači da je pobjeda imperativ. Selektor Poljske Adam navalka uoči meča je kazao da ovo nije njegova najvažnija utakmica te da svakoj pristupa maksimalno oprezno. On je naglasio da iako su izgubili prvu utakmicu vjeru još uvijek nisu te da imaju sjajnu priliku da prikažu dobru stranu Poljske.

Kolumbijci su na minulom Mundijalu u Brazilu igrali četvrt-finale. Prema riječima selektora Hose Pekermana odmah po završetku meča sa Japanom počeli su sa pripremama. Pekerman smatra da na Mundijalu nema vremena za tugovanje, naročito u izjednačenoj grupi. Dobra vijest za navijače Kolumbije je što bi, prema riječima njihovog stratega, Hames Rodriges mogao da bude spreman i da bude među startnih 11.

Borba za prvo mjesto (u 17 časova)

Iako je grupa H najujednačenija na Mundijalu, učinak nakon prvog kola govori drugačije. Japan je savldao Kolumbiju sa jednim golom prednosti (2:1) i time upisali prvi trijumf azijske reprezentacije nad južnoameričkim kada je Svjetsko prvenstvo u pitanju. Sa druge strane Senegal je identičnim rezultatom pobijedio najbolje rangirani tim iz grupe - Poljsku. Senegal je time prva afrička selekcija koja je trijumfovala na Mundijalu u Rusiji nakon poraza Egipta, Maroka, Nigerije i Tunisa.

Japan i Senegal će večeras snage odmjeriti u Jekaterinburgu a pobjeda bi zabetonirala prvo mjesto u grupi uoči posljednjeg kola. Pobjeda bi osigurala i prolaz dalje u slučaju da neriješeno odigraju Poljska i Kolumbija. Sve i da Jekaterinburg ne vidi pobjednika, ove selekcije bi svakako imale povoljan položaj u odnosu na rivale iz grupe.

Lider Japana, Akira Nišino, smatra da je Senegal veoma jaka ekipa, kako fizički tako i organizaciono. On smatra da je snaga Japana kolektivna igra te mu je želja da to Svijetu dokaže u ovom duelu.

Japan nikad u istoriji nije savladao Senegal - igrali su tri prijateljska meča, afrička selekcija slavila je dva puta (2001. završilo je 2:0, dvije godine kasnije 1:0), dok je jednom bilo neriješeno (2:2 - 1987). Senegalci uvjeravaju da premijerna pobjeda nije uticala na promjenu u psihološkoj pripremi.
 

 

Portal Analitika