Politika

Halcel: Udvostručite napore da ispunite sve uslove za EU

Savjetovao bih Crnu Goru da nastavi da bude entuzijastični NATO saveznik i da udvostruči svoje napore da ispuni sve uslove za ulazak u EU- kaže u intervjuu Pobjedi dr Majkl Halcel, viši saradnik u Institutu za spoljnu politiku Škole za napredne međunarodne studije pri Džon Hopkins univerzitetu u Vašingtonu.
Halcel: Udvostručite napore da ispunite sve uslove za EU
PobjedaIzvor

Dodaje da bi bilo sjajno kada bi predsjednik Đukanović mogao da se sastane sa predsjednikom Trampom i lično objasni napredak Crne Gore i njen strateški značaj za SAD, ali bilateralni sastanak zavisi od rasporeda sastanaka Bijele kuće Ističe da su u regionu Bosna i Hercegovina i Kosovo i dalje u problemu.

POBJEDA: Crna Gora je ušla u NATO prije godinu. Da li mislite da je Zapadni Balkan bezbjedniji?

HALCEL: Zapadni Balkan je neznatno bezbjedniji nego prošle godine. Najveći pozitivan pomak bio je sporazum između Skoplja i Atine o dugogodišnjem sporu oko imena Makedonije. Nadam se da će obje zemlje ratifikovati sporazum, tako da Sjeverna Makedonija može brzo ući u NATO i krenuti naprijed u procesu pridruživanja EU. Spomenuli ste ulazak Crne Gore u NATO, koji je takođe bio odlična vijest. Granice Crne Gore su sada zagarantovane, ali, naravno, morate ostati na oprezu. Kosovo i Bosna i Hercegovina i dalje mogu biti potencijalno ozbiljni problem i sukobi su uvijek mogući. Ruske isporuke oružja policiji Republike Srpske i sastanci bivših zvaničnika u Trampovoj kampanji sa separatističkim vođama bosanskih Srba u Republici Srpskoj su posebno zabrinjavajući.

POBJEDA: Mislite li da su Crna Gora i Zapadni Balkan vidljivi u američkoj administraciji? Što treba da uradimo da se stvari poboljšaju?

HALCEL: Da, mislim da su vidljivi. Stejt department ima nekoliko balkanskih eksperata. Pomoćnik državnog sekretara za evropske poslove je veoma mudar čovjek, koji je već pokazao interesovanje za balkanske poslove. Novi zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost je jedan od najobrazovanijih ljudi u Vašingtonu o Balkanu. Moram naglasiti da u našem krizom zahvaćenom svijetu biti ,,vidljiv“ nije nužno dobra stvar. Savjetovao bih Crnu Goru da nastavi da bude entuzijastični NATO saveznik i da udvostruči svoje napore da ispuni sve uslove za ulazak u EU. Bilo bi sjajno kada bi predsjednik Đukanović mogao da se sastane sa predsjednikom Trampom i lično objasni napredak Crne Gore i njen strateški značaj za SAD, ali bilateralni sastanak zavisi od rasporeda sastanaka Bijele kuće.

POBJEDA: Građani u Crnoj Gori polako gube strpljenje da ćemo uskoro ući u Evropsku uniju. S druge strane, Turska, Rusija i Kina su veoma zainteresovane za ulaganje i uticaj u regionu. Da li mislite da je EU svjesna toga?

HALCEL: Lako je nekome van Crne Gore da poziva na strpljenje, ali kao dugogodišnji prijatelj Crne Gore to je upravo ono što ću da uradim. Proces pristupanja EU je obiman i kompleksan, sa trideset poglavlja, od kojih svako sadrži stroge zahtjeve. Biće potrebne godine da se ispune svi zahtjevi. Vi ne želite da se pridružite organizaciji bez ispunjenih tako visokih standarda. Što se tiče Turske, Rusije i Kine – neće im pasti na pamet da pokušavaju da iskoriste svoj očigledan interes na Balkanu protiv EU. To neće raditi. U stvari, to bi samo pojačalo antagonizme sa EU i nekoliko njenih najznačajnijih članova.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika