Region

Održana parada ponosa

Parada ponosa pod sloganom "Matičarka-normalno" održana je danas u Beogradu, incidenata nije bilo, a šetnju od Pionirskog do Studentskog parka obezbjeđivala je policija.
Održana parada ponosa
MinaIzvor

Saobraćaj je bio zaustavljen, a oko 50-tak učesnika Parade nosilo je zastave duginih boja, transparentne "Nijedna grupa nije rizična već ponašanje", "Moja sloboda je tvoja", "Podrška zapošljavanju"...

Prajd su organizovali udruženja Egal, Glic i Laud i Kvir, a tokom šetnje slučajni prolaznici su fotografisali povorku, a među njima je bilo i stranih turista koji su davali podršku učesnicima.

Organizatori su zatražili donošenje zakona kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a.

Za Helenu Vuković iz organizacionog odbora, slogan "Matičarka-normalno" je jasan, jer se "kroz cio život provlače matične službe"

"Kada se rodimo moramo se uvesti u matične knjige. Nakon operacije prilagođavanja pola opet se borimo sa matičarima da ostvarimo svoja prava. Želimo istopolna partnerstva i tu nam opet treba matična služba", rekla je Vuković i sumira da je potrebno poboljšanje pravnog okvira za trans (rodne) osobe.

Portal Analitika