Društvo

Vuksanović: Dobijena sredstva sam vratio budžetu

Nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije donijela Odluku kojom se utvrđuje da je Božidar Vuksanović, predsjednik Odbora direktora Aerodromi Crne Gore AD Podgorica, kao javni funkcioner prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, Vuksanović u izjavi za Antenu M kaže da Odbor direktora ne donosi nikakve odluke, već prijedloge odluka, te da je tako bilo i sa prijedlogom odluke o promjeni statuta. 
Vuksanović: Dobijena sredstva sam vratio budžetu
Antena MIzvor

Podsjetimo, ASK je utvrdio da je Vuksanović prekšio Zakon o sprečavanju korupcije, član 7 i 8, tako što je kao član odbora ACG, nakon naimenovanja na javnu funkciju 30. juna 2017. glasao za sebe i izmjene statuta da bi se profesionalizovala funkcija predsjednika borda, na koju je postavljen.

"Čime je sebi omogućio primanje naknade suprotno odredbama Zakona od septembra 2017. do maja 2018, u ukupnom bruto iznosu 31.939 eura", navodi se u odluci ASK.

"Odbor upućuje prijedlog osnivaču, koji donosi odluku o tom pitanju", kazao je Vuksanović.

Iz Agencije navode i da je Vuksanović prekršio član 12 Zakona, jer je istovremeno primao platu za jul, avgust i septembar 2017. u Upravi za inspekcijske poslove (u bruto iznosu od 5.578 eura, odnosno neto 1.245 mjesečno) i naknadu za članstvo u odboru ACG.

"Dana 24.07.2017. sam uputio zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obustavi obračune i isplate naknade iz Uprave za inspekcijske poslove iz razloga naimenovanja na mjesto predsjednika Odbora direktora Aerodroma", objašnjava Vuksanović.

Nakon toga su, kako tvrdi, uslijedile tri uplate od strane Uprave za inspekcijske poslove nakon čega je i usmenim putem intervenisao i tražio obustavu. 

"Poslije određenog vremena sam vratio sredstva budžetu Crne Gore, koja sam ustanovio da su plaćena po tom osnovu, i tu uplatnicu kod sebe imam", navodi Vuksanović. 

Rješenje Agencije za spriječavanje korupcije je konačno, a protiv njega se može pokrenuti upravni spor u roku 20 dana od prijema odluke.

 

Portal Analitika