Abiznis

U obuke uključeno 167 nezaposlenih

Osposobljavanje za zanimanja: ženski i muški frizer, kozmetičar, računovodstveni tehničar, zaštitar imovine i lica, vozač…

U obuke uključeno 167 nezaposlenih
Dnevne novineIzvor

Nesklad na crnogorskom tržištu rada prevazilazi se mahom mjerama aktivne politike zapošljavanja. Zavod za zapošljavanje godinama kreira i sprovodi različite programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kojima će biti obuhvaćeno oko 1.400 nezaposlenih. Za tu namjenu ove godine je odobreno oko 550.000 eura.

Kvalifikacije


Programi pružaju mogućnost nezaposlenom licu iz evidencije Zavoda da stekne stručne kvalifikacije, kako bi unaprijedili znanje i vještine i postali konkurentniji na tržištu rada. Namijenjeni su nezaposlenim bez zanimanja ili licima čije je osnovno zanimanje suficitarno na tržištu rada i dugoročno nezaposlenim.
U Podgorici, trenutno se obučava 167 nezaposlenih, za zanimanja: ženski i muški frizer, kozmetičar za njegu lica i tijela, računovodstveni tehničar, zaštitar imovine i lica, vozači kategorije B, C, D, E.
Prije mjesec počela je obuka računovodstvenih tehničara, koja traje do novembra. Ovaj vid doškolovavanja, u Institutu računovođa i revizora Crne Gore, povećava šansu nezaposlenim  na tržištu rada. Prema podacima Instituta 40 odsto kandidata, obučenih prošle godine, došlo je do zaposlenja.

Licenca

Po riječima načelnika Područne jedinice Podgorica Dragana Marovića Zavod radi isključivo sa provajderima koji su dobili licence od nadležnog Ministarstva proosvjete za realizaciju ovih programa.
-Posebno vodimo računa o ranjivim kategorijama građana. U ovom ciklusu uključili smo 20 pripadnika romske populacije u obuku za pomoćnog frizera, kod provajdera “Raza i Pime”- ističe Marović.
Po riječima Raze Pirović trenutno je na obuci 30 polaznika, 20 romske i deset neromske populacije. Po završetku programa oni će dobiti licencirane sertifikate za pomoćnog muškog i ženskog frizera.
Aldijana Adžimuhović iz frizerskog salona “Raza i Pime“ objašnjava da program obuhvata 320 časova. Iako su neki sa iskustvom, a neki na početku, svi nakon tri mjeseca podju sa savladanim osnovama frizerskog zanata - naglašava Adžimuhović.

Od septembra novi programi

Krajem avgusta i početkom septembra počinje realizacija novih mjera i aktivnosti iz programa obrazovanja i osposoljavanja odraslih. Iz Zavoda pozivaju zainteresovane da se jave svojim savjetnicima za posredovanje u biroima, prema mjestu prebivališta.

Portal Analitika