Politika

Spremni da budu predvodnici reformske Vlade

Demokrate i URA spremni su sa budu predvodnici reformske Vlade koja će uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju (EU), rekao je lider Demokrata Aleksa Bečić, nakon razgovora sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.
Spremni da budu predvodnici reformske Vlade
Mina/Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da proces ulaska Crne Gore u EU mogu dovesti do kraja samo novi, nekompromitovani i čisti pojedinci koji nemaju teret prošlosti i koji ne zavise od neformalnih centara moći.

"To mogu uraditi pojedinci koji su spremni da se uhvati u koštac sa problemima i sprovedu nužne i neophodne reforme, kako bi obezbijedili evropsku perspektivu Crnoj Gori i njenim građanima", kazao je Bećić.

Bečić je istakao da su Demokrate i URA predstavljanjem Plana izbornih reformi sa ciljem prevazilaženja složenog politčkog i institucionalnog stanja, pokazale ozbiljnost i odgovornost kao nove, moderne, progresivne, građanske i proevropske dominantne opozicione snage.

Prema riječima Bećića, zbog velikog nepovjerenja između njih i predstavnika vlasti, zbog brojnih iznevjernih dogovora sa opozicijom iz prethodnog perioda, Plan su prvo ponudili evropskim partnerima.

"Hvala gospođi Mogerini, gospodinu Hanu, ambasadoru Oravu na podršci Planu, jer su time pokazali da žele zdrave reforme, da žele dobro građanima Crne Gore i da žele Crnu Goru u EU”, kazao je Bečić, saopšteno je iz Demokrata.

Bečić je naglasio da je redosljed koraka jasan.

“Prvo formiramje parlamentarnog ad hoc tijela, zatim višemjesečni rad saglasno Planu koji je podržan, a nakon što se dogovore sva rješenja i prije nego se pošalju u skupštinsku proceduru, potvrdiće se datum parlamentarnih izbora i dogovoriti datum opštih lokalnih izbora kao nove norme u izbornom zakonodavstvu", rekao je on.

On je naglasio da se tek nakon toga stvaraju uslovi za zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se sve prethodno verifikovalo i kako bi se stvorili uslovi za implementaciju dogovorenog.

"To bi vodilo ka stvaranju uslova za održavanje slobodnih i fer izbora, nakon kojih bi Crna Gora konačno ostvarila osnovni demokratski princip smjenjivosti vlasti i dobila novu reformsku Vladu koja će uvesti Crnu Goru u EU", kazao je Bečić.

Prema njegovoj ocjeni, ovakva vrsta zaštite zbog nepovjerenja prema vlasti uz podršku Planu međunarodnih partnera, daje garanciju da se ovaj proces može pozitivno dovesti do kraja.

Portal Analitika