Društvo

Kocijančić: Smjena Mićunovića pogoršava situaciju

Smjena direktora Televizije Crne Gore (TVCG), Vladana Mićunovića, protiv je slobode izražavanja i medija, koja je temeljna vrijednost Evropske unije (EU), poručili su iz Evropske komisije (EK).
Kocijančić: Smjena Mićunovića pogoršava situaciju
Mina/Portal AnalitikaIzvor

Portparolka EK, Maja Kocijančić, kazala je agenciji MINA da je proteklih mjeseci EU više puta primijetila da je političko uplitanje u Savjet Radio Televizije Crne Gore (RTCG) stvar ozbiljne zabrinutosti.

Kako je istakla, smjena Mićunovića, koja je uslijedila nakon razrješenja generalne direktorice RTCG-a Andrijane Kadije, pogoršava situaciju.

„Takve odluke su protiv slobode izražavanja i medija koja je temeljna vrijednost EU, ključni element procesa pridruživanja Crne Gore Uniji i važno privremeno mjerilo koje se mora ispuniti u skladu sa poglavljem 23“, ocijenila je Kocijančić.

Ona je rekla da crnogorske vlasti treba da postupaju prema evropskim vrijednostima i standardima, na koje su se obavezale.

Kocijančić je poručila da je neprihvatljivo da je grant EU, koji podržava profesionalizam RTCG-a, zloupotrebljen kao argument za smjenu uprave Javnog servisa.

Portal Analitika