Društvo

Traže put, vodu i pravično obeštećenje za imanja

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna jutros su blokirali put izvodjačima radova na 410kw dalekovodu Lastva – Čevo – Pljevlja, jer kako su naveli, neće dozvoliti nastavak radova na dijelu trase koji prolazi kroz ova sela, sve dok se ne postigne dogovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) koji je investitor projekta i korisnik eksproprijacije.
Traže put, vodu i pravično obeštećenje za imanja
Portal AnalitikaIzvor

Oni traže da se popravi put, dovede voda u selo,  i pravično obeštete vlasnici privatnih imanja na trasi dalekovoda, koja su, kako navode, nezakonito uzurpirana i uništena, navodi se u saopštenju Mjesnog odbora koji je medijima dostavio i fotografije sa protesta.

Milonja Blagojević, vlasnik Etno sela “Montenegro” u Gornjim Breznima kazao je da je put, koji su mještani gradili samodoprinosom i na svojim imanjima, toliko uništen tokom gradnje dalekovoda, da ozbiljno ugrožava rad njegovog objekta, a da i mještani koji se bave poljopivredom I stočarstvom trpe velike štete. 

“Gosti lome auta, autobusi mogu da dodju do Etno sela jedino ako su vozači spremni da rizikuju, mnogi nam najavljujui I tužbe zbog štete koju pretrpe”, rekao je Blagojević i dodao da očekuje da se u riješavanje ovog problema uključi i lokalna vlast kao i resorna ministarstva.

blokada1

Milorad Blečić, mladi domaćin koji je napustio rad u školi kao profesor I na očevini se bavi stočarstvom, kaže da u 21. vijeku mora traktorom da tjera vodu da bi napojio svojih petnaestak krava. “Em nema vode, em  nema puta. Kako da radimo i da prosperiramo? Ne mogu da realizujem otkup mlijeka jer nijedna mljekara ne može vozilom da dodje do mene”, kaže Blečić. Isti problem ima i Majo Blečić, koji se bavi ovčarstvom.

Mještani traže da CGES investira u dovodjenje vode u selo, jer će, kako navode, sa ovog prostora ubirati velike prihode.

“U civilizovanom svijetu praksa je da korporacije koje posluju i profitiraju u odredjenoj zajednici, dio profita vraćaju zajednici kako bi popravili kvalitet života mještana. Naši zahtjevi su opravdani, jer tražimo samo postovanje naših elementarnih ljudskih i gradjanskih prava, a to su put, voda i poštovanje privatne svojine”, kaže Nikola Radojević i dodaje da je put u Breznima u takvom stanju da vremenski duže traje vožnja 10km od Donjih do Gornjih Brezana, nego vožnja 30km do Nikšića.

 

 

Portal Analitika