Region

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske

Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će Ljubljana u julu podnijeti tužbu protiv Zagreba zbog hrvatsko-sovenačkog graničnog spora o nepoštovanju arbitražne odluke u Piranskom zalivu.
Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske
Portal AnalitikaIzvor

Slovenija će tužbu protiv Hrvatske podnijeti pred Evropskim sudom u Luksemburgu zbog, kako je naveo, činjenica da Zagreb ne želi da primijeni odluku međunarodne arbitraže o pitanju granice između dvije države, prenijeli su slovenački mediji.

Riječ je o sporu koji je aktuelan još od raspada Jugoslavije.

Hrvatska i Slovenija još nijesu definisale pojedine granice na moru i kopnu, a prošle godine arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripada neometani pristup međunarodnim vodama u Jadranu, prenosi Tanjug.

Taj spor najviše utiče na ribare jedne i druge zemlje koji se često novčano kažnjavaju zbog ilegalnog prelaska granice jedne ili druge zemlje.

Odluka arbitražnog suda je konačna i obavezujuća, ali Zagreb odbija da je primijeni jer se Hrvatska povukla iz arbitražnog procesa 2015. nakon što je u javnost procurio snimak koji je otkrio da je slovenački sudija u Hagu u tom procesu razmjenjivao povjerljive informacije s vlastima u Ljubljani.

Slovenački sud je podnio ostavku, a proces je nastavljen, uz napomenu da ovaj incident "nije kompromitovao mogućnost donošenja odluke". 

Zagreb se s takvim tvrdnjama nije složio.

Slovenija je u martu zatražila od Evropske komisije da se izjasni po ovom pitanju, a u ponedjeljak je iz Brisela stigao odgovor da će komisija ostati uzdržana.

 

Portal Analitika