Region

Parlament danas o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom

Predsjedavajući makedonskog parlamenta, Taljat Džaferi, sazvao je za danas sjednicu na kojoj će po hitnom postupku biti raspravljano o Predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom. 
Parlament danas o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom
MinaIzvor

Poslanici bi prvo trebalo da se izjasne o potrebi usvajanja tog predloga zakona o ratifikaciji, a potom bi debata bila nastavljena u Odboru za evropske poslove, koji ima rok tri dana za izjašnjavanje.

Nakon usvajanja na tom parlamentarnom odboru, o Predlogu zakona će biti otvorena rasprava na plenarnoj sjednici, a za izglasavanje je potrebna natprosečna većina od 61 poslanika od ukupno 120.

Narodni poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski, međutim, smatra da bi o Predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom najpre trebalo da se izjasni Odbor za spoljnu politiku kao matično tijelo, kojim on predsedava.

Nakon ratifikacije zakon će biti proslijeđen predsjedniku Ðorđu Ivanovu na potpisivanje.

Ivanov je, međutim, još ranije iznio "konačan stav" da neće potpisati zakon, a nakon isteka roka od sedam dana, parlament će se ponovo izjašnjavati o istom predlogu.

Ukoliko ni tada Ivanov ne potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, najverovatnije će uslijediti vanredni parlamentarni izbori koji će imati referendumski karakter.

Inače, sporazumom je predviđeno da nakon ratifikacije u parlamentu, grčka strana obavještava EU i NATO da odustaje od blokade Makedonije na evroatlantskom putu, i da može da otvori pregovore o članstvu u EU i da se priključi Alijansi.

Portal Analitika