Fudbal

Švedska penalom do pobjede!

Fudbaleri Švedske pobijedili su Južnu Koreju u svom prvom meču Grupe F Svjetskog prvenstva u Rusiji sa 1:0. 
Švedska penalom do pobjede!
Portal AnalitikaIzvor

Prvo poluvrijeme je u uvodnih dvadesetak minuta bilo, što bi naš narod rekao, "bogu plakati".

Osim povremenih izleta Korejaca naprijed i pokušaja da budu agresivni na polovini terena, nije bilo ničeg vrijednog pomena.

Prvi šut ka golu jedne ili druge strane zabilježen je tek poslije dvadeset minuta, a u prvom poluvremenu je bilo mnogo faulova, što dovoljno govori o atraktivnosti meča i tog dijela igre.

Čak i kada su igrači Južne Koreje pokušavali da napadnu, Šveđani su djelovali strpljivo i sigurno i vremenom su uspostavili terensku inicijativu.

Takvu inicijativu probali su da iskoriste kroz igru glavom pa su lopte često sa jedne ili druge strane išle visoko u kazneni prostor Južne Koreje.

Najbolju priliku za Švedsku imao je Markus Berg kada je baš poslije dvadeset minuta igre izbio sam ispred golmana Čoa.

Mogao je da bira gdje će sa pet metara da mu šutira, ali je 27-godišnji čuvar mreže odbranio vrhunski. Inicijativa Švedske se nastavila i bilo je nekoliko polušansi, ali uglavnom zahvaljujući Kimu, koji je dva puta sprječavao gol šanse pravovremenim uklizavanjem.

Koreja i Švedska su do kraja prvog poluvrmena u razmaku od dva minuta tražile penal. Prvo je pao Son, a onda i Toivonen, ali je ostalo 0:0.

U nastavku je prva priprijetila Švedska u 49. minutu kada je Forsberg šutirao sa 16 metara preko gola.

Južna Koreja uzvraća dva minuta kasnije, dobro skače Ku Dža Čeol, ali promašuje glavom. Čo se još jednom istakao u 56. minutu kada je odbranio pokušaj Toivonena glavom, ali je u 65. minutu bio nemoćan.

Klason i Kim Min Vu kreću na loptu, za nijansu je bio brži švedski igrač, Kim ga obara, ali sudija iz El Salvadora Džoel Agilar pokazuje Klasonu da se pridigne.

Međutim, pola minuta kasnije dobija signal iz VAR sobe, provjerava i mijenja odluku, a Švedska dobija penal. Grankvist namiješta loptu na bijelu tačku, šalje je u pravu stranu i Švedska zasluženo daje gol.

Šveđani su nakon toga spustili loptu i povukli se, vjerujući da Južna Koreja neće ozbiljnije moći da zaprijeti. To je i bio slučaj sve do 91. minuta kada je Hvang glavom mogao da postigne gol da je bio malo precizniji.

Utakmicu je obilježio i veliki broj prekršaja i dvije povrede. Larson i Park su ranije završili meč zbog povreda, ali Šveđani srećniji čekaju Njemačku u narednom kolu jer sada imaju tri boda koliko i Meksikanci.

Švedska i Njemačka igraju 23. juna, a tada će igrati i Meksiko i Južna Koreja.

Portal Analitika