Abiznis

Vrijednost građevinskih radova 651,4 miliona

Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 651,4 miliona EUR, što je 43,6 odsto više u odnosu na 2016, pokazuju podaci Monstata.
Vrijednost građevinskih radova 651,4 miliona
Portal AnalitikaIzvor

“Od ukupne vrijednosti građevinskih radova peduzeća su realizovala vrijednost od 581,8 milion EUR, što predstavlja učešće od 89,3 odsto”, navodi se u saopštenju. 

U sektoru domaćinstva realizovala je vrijednost od 69,6 miliona EUR ili 10,7 odsto od ukupne vrijednosti građevinskih radova.

“Prema vrstama građevina, 38,9 odsto vrijednosti realizovanih građevinskih radova je ostvareno na zgradama, a 61,1 odsto na ostalim građevinama”, navodi se u saopštenju. 

U prošloj godini završeno je skoro 3,57 hiljada stanova sa korisnom površinom od 227,92 hiljade metara kvaratnih. Broj završenih stanova izgrađenih od strane privrednih društava je iznosio 1,4 hiljade, dok je u sektoru domaćinstva završeno 2,16 hiljada stanova.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

“Godišnje istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV). 

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.

Portal Analitika