Društvo

NVO: Skupština da obustavi postupak razrješenja Ćalović Marković

Grupa od 43 nevladine organizacije (NVO) dostaviće sjutra skupštinskom Odboru za antikorupciju Inicijativu za obustavljanje postupka razrješenja Vanje Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).
NVO: Skupština da obustavi postupak razrješenja Ćalović Marković
MinaIzvor

Agencija je 29. maja donijela odluku kojom je utvđeno da je Vanja Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprječavanju korupcije, o čemu je obaviješten Odbor za antikorupciju koji je adležan za izbor i imenovanje članova Savjeta ASK-a.

Iz Media centra je saopšteno da tokom vođenja postupka Ćalović Marković nije pružena nikakva mogućnost da se izjasni na bilo koju okolnost ili činjenicu koja se navodi u odluci pomoćnika direktora Agencije.

„Takođe, Ustavni sud još 30. januara donio odluku kojom je utvdio da su Pravila o radu ASK-a u dijelu sprječavanja sukoba interesa javnih funkcionere suprotna Ustavu Crne Gore i po kojoj pomoćnik direktora uopšte nema ovlaćenja da donosi ovakve odluke“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u članu 42. stav 1. Zakona o sprječavanju korupcije propisano da će se povreda odredaba tog zakona utvrđena pravnosnažnom odlukom smatrati nesavjesnim vršenjem javne funkcije, o čemu Agencija obavještava organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju i organ nadležan za postavljenje javnog funkcionera, radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere.

„U konkretnom slučaju pred Upravnim sudom vodi se upravni spor radi poništenja sporne odluke, pa je nesporno da odluka ASK nije pravosnažna“, ističe se u saopštenju.

Iz Media centra su ukazali da je propisano da se postupak razrješenja pokreće na predlog najmanje tri člana Savjeta.

"U konkretnom slučaju, to je izostalo jer je i Savjet Agencije za sprječavanje korupcije zauzeo stav da će u ovom slučaju sačekati pravnosnažnu sudsku odluku", dodaje se u saopštenju.

Podnosioci inicijative pozvali su poslanike da u konkretnom slučaju poštuju Ustav, zakone i odluku Ustavnog suda i sačekaju pravnosnažnu sudsku odluku prije pokretanja bilo kakvog postupka protiv Ćalović Marković.

„Ukoliko Odbor i pored argumenata koje smo predstavili, nastavi postupak razrješenja, smatraćemo da je u pitanju politički obračun sa slobodnomislećom aktivistkinjom nevladinog sektora, sa ciljem protjerivanja iz ASK-a zbog njenih javno iznijetih stavova i djelovanja suprotnom interesima Demokratske partije socijalista (DPS)“, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor Media centra Goran Đurović.

Incijativu su pokrenuli Institut alternative, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za građansko obrazovanje, Centar za monitoring i istraživanja, Media centar i Akcija za ljudska prava.

Portal Analitika