Društvo

I roditeljstvo se uči

Tokom odrastanja oblikujemo se u ljude i mnogo je faktora na tom putu od kojih zavisi u kakav ćemo ,,proizvod“ da se pretvorimo. Roditelji su vjerovatno najvažniji faktor, od njih dobijamo prve impulse, lekcije kako treba, ali i kako ne treba, usvajamo obrasce ponašanja…
I roditeljstvo se uči
PobjedaIzvor

Gotovo sve psihološke škole i pravci saglasni su u ocjeni da se kao ličnosti u najvećem dijelu formiramo do šeste/sedme godine. U tom periodu smo u najvećem broju slučajeva na izvoru informacija od roditelja ili roditeljskih figura. Od njih saznajemo kakvo je svijet mjesto, kakvi su ljudi, kakvi smo mi sami – ističe u razgovoru za Pobjedu psihoterapeut Žarko Ivanović koji je vođa programa za roditelje u okviru Okta centra za psihološko savjetovanje.

PORUKE

Prema njegovim riječima, imaju djeca u tom uzrastu i svoje mehanizme kako donose zaključke i odluke, ali je uticaj roditeljskih poruka, osjećanja i ponašanja od izuzetnog uticaja.

- Neke poruke su dobre i važne i podstiču rast i razvoj, ali je i puno onih koje su pod velom ,,dobrih namjera“ sasvim pogrešne. Principi i stilovi roditeljstva se bitno razlikuju danas ili prije 30 godina i ono što je važilo tada, sada vrlo vjerovatno ne važi, iako neke vrijednosti jesu univerzalne. Broj roditeljskih pitanja i dilema iz dana u dan raste i tako je nastao naš ,,Prvi sprat“ program za roditelje po principima transakcione analize, kao odgovor na ovu potrebu savremenog roditelja. Tamo govorimo o zdravom i uspješnom rastu naše djece i nas samih u psihološkom, emocionalnom i socijalnom smislu. Uloga roditelja u ovim aspektima je gotovo pa ključna – ističe Ivanović.

U navedenom kontekstu, bitno je da se roditelji snađu u svojoj ulozi, da uče roditeljstvo, odnosno da zauzmu pravi kurs.

- Puno je načina i oni su različiti. Jedan od najboljih je da djeci budemo dobar primjer, jer djeca uče po modelu. U tom smislu, naš prvi i najvažniji roditeljski zadatak je da budemo odgovorni prema sebi, sopstvenom životu, zdravlju, uspjehu. Tako će i djeca kroz naš primjer vidjeti i vrlo vjerovatno odlučiti da li je i koliko život važan i kako se ophoditi prema sebi. Osim toga, nevjerovatno puno odgovora je u samom kontaktu sa djetetom. Ali u pravom, autentičnom kontaktu, punom zainteresovanosti. I to je drugi najvažniji zadatak roditelja, da ulažu u kontakt. Jedino iz dobrog kontakta je moguće praviti dobre dogovore, jasne granice, pravu podršku i sl. U tom smislu, potrebno je da znamo razvojne potrebe naše djece i kako da adekvatno odgovorimo. U rješenju te ,,jednačine“ je zapravo suština pravog kursa. Znanje o tome je sada dostupno i odgovorno je i pametno biti upućen – naglašava sagovornik Pobjede.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika