Društvo

Pokrenuta procedura za smjenu Mićunovića

Vršilac dužnosti generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore Božidar Šundić pokrenuo je juče proceduru za razrješenje Vladana Mićunovića s pozicije direktora Televizije Crne Gore.
Pokrenuta procedura za smjenu Mićunovića
Nova PobjedaIzvor

Mićunović je za Pobjedu rekao da ga ovaj potez nije iznenadio.

IZJAŠNJENJE

- Sve što imam, kazao sam u pismu koje je objavljeno nakon posljednje sjednice Savjeta RTCG. Nakon vikenda ću se izjasniti o ovoj inicijativi i tu nema nikavih problema. Očekivao sam ovo već devet mjeseci, praktično od kako sam na funkciji, tako da za mene nema iznenađenja- rekao je Mićunović u izjavi za naš list.

Dužnost prvog čovjeka Televizije Crne Gore Mićunović je preuzeo u junu prošle godine, a za direktora ga je imenovala nedavno razriješna generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija.

Šundić je na dan kada je preuzeo funkciju v.d. generalnog direktora RTCG za Pobjedu kazao da „novi trener bira najbolje igrače“ i time najavio da će izabrati novi tim.

- Smjena u Javnom servisu će biti. Na odgovorna mjesta doći će novinarski profesionalci čijim radom će biti unaprijeđeni programski sadržaji ove medijske kuće - rekao je Šundić tada za Pobjedu.

U takozvanoj namjeri o razrješenju Mićunovića, koju je objavio portal RTCG, Šundić je naveo tri razloga - ugovor o poslovnoj saradnji Javnog servisa sa NVO Centar za građansko obrazovanje, neusvajanje Programsko-produkcionog plana Televizije Crne Gore za 2018. godinu, te propusti prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori.

U obrazloženju koje se odnosi na sporni ugovor s CGO, navodi se da je koncipiran suprotno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore i kao takav, kako se ističe, „u dijelu prava i obaveza dovodi  u pitanje nezavisnost RTCG - programsku i nezavisnost novinara“.

- Neposredan i konkretan spoljni uticaj ugovorom se ostvaruje prethodno sugerisanim i pisano odobrenim temama, izborom gostiju, kontrolom konačnih priloga prije njihovog emitovanja - naveo je u obrazloženju, uz ocjenu da su tako dovedeni u pitanje elementi osnove profesionalnog i objektivnog novinarstva, uredničke nezavisnosti, kao i principi institucionalne autonomije RTCG.

Istaknuto je da je Mićunović, neusvajanjem Programskoprodukcionog plana, kao direktor TVCG, „nesavjesnim i nepravilnim radom“ pričinio veću štetu RTCG.

- Na sjednici Savjeta RTCG, koja je održana 27. decembra 2017. godine, na dnevnom redu je bilo razmatranje propusta prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj

Gori. Po pitanju iznošenja netačnih podataka..., izjavili ste da preuzimate odgovornost za netačnu interpretaciju podataka - navodi se u namjeri o razrješenju Mićunovića.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika