Kultura

Blistava serija „Milijarde“ zaslužuje još milijardu sezona

Projekat Demijena Luisa i Pola Đamatija nikad nije izgledao bolje, moćnije i svježije – kao da nije u trećoj, već u „brucoškoj“ fazi izgradnje. Čekanje da se Bobi, Vendi i Čak vrate u igru biće neizdrživo.
Blistava serija „Milijarde“ zaslužuje još milijardu sezona
Pobjeda/ObjektivIzvor

Kad su pitali Brajana Kopelmana i Dejvida Levijena kako zamišljaju budućnost serije „Billions“, njeni kokreatori su odgovorili da su razvili dugoročni plan sa trećim autorom Endrjuom Rosom Sorkinom – da šou sa Demijenom Luisom i Polom Đamatijem može da potraje čak sedam sezona. Krajem aprila, dok je treća sezona ostavljala gledaoce bez daha kraj malih ekrana, Šoutajm je već potvrdio snimanje četvrte. No, poslije grandioznog predfinala i završnice prošlog ponedjeljka, sedam sezona zvuči kao sitnica.

02-bobi-i-tejlor

Nova piramida

Serija „Billions“ nikad nije izgledala bolje, moćnije i svježije – kao da nije u trećoj, već u „brucoškoj“ fazi izgradnje. Odlično orkestrirane turbulencije dovele su do neočekivanih združivanja snaga u piramidi moći kojom su nekada carevali Čak Rouds (Đamati) i Bobi Akselroud (Luis).

Sada kada su predatori (makar trenutno) postali lovina, čini se da bi čak i milijardu sezona „Milijardi“ bilo malo da kušamo sve što se probati može u ovoj blistavoj televizijskoj zarazi.

03-brajan-i-chak

- Da sam na tvom mjestu, da stojim u prostoriji potpuno nag i duplo izje*aniji od Paris Hilton, ne bih razmišljao ni sekunde – kaže Grigor Andolov, tjerajući Bobija da pristane na njegovu pomoć, da njegov problem „nestane“.

I ruska grabljivica uopšte ne pretjeruje – Tejlor su uništili Bobija. O, naguzili su ga jako. Za samo jedno jutro uspjeli su da mu skupe šest milijardi dolara od investitora, a onda su ga napustili, odnoseći veći dio novca u „Taylor Mason Capital“. I to imajući obraza da ponude saradnju Grigoru, koji je dijelom i zbog njih uložio novac u „Axe Capital“, plus da odvedu Mafija i Bena iz Bobijeve firme.

Zelena turbina

No, svi bi se ti potezi nekako mogli i objasniti, ali jedan je neobjašnjiviji od Bermudskog trougla, osmijeha Mona Lize i Linčovog „Tvin Piksa“. Tejlor su pokazali takvu prepotentnost, da su probali da preotmu Vendi (sjajna Megi Sif) od Bobija. Taj potez je toliko bizaran, da najtenzičniji dio finala nije obilježio susret Tejlor i Eksa, nego Tejlor i gospođe Rouds.

04-dzofova-posla

Bobi na neki način jeste zaslužio da Tejlor ode, ali ponovo se vraćamo na jednu od stvari zbog koje je „Billions“ tako fantastičan šou. U predfinalu navijali smo za Tejlor i njihovu „izdaju“. No, poslije Vendine opaske o tome da u svijetu milijardi nije najvažniji novac, iako jeste njegova glavna turbina, već lojalnost i držanje uz ljude koji su uz tebe od početka – eto nas opet na Bobijevoj strani.

Zvjerski stil

Ponekad je dovoljan samo jedan susret ili rečenica da shvatite koliko je pogrešan/ispravan onaj za kog navijate, pa da vas vrati „pravoj strani“. Opet, do iduće scene ili dijaloga, kad opet jurite u zagrljaj liku kog ste do juče mrzjeli. Jer niko nije čist u ljepljivom svijetu milijardi.

05-grigori

Naravno, nijesmo stali na Bobijevu stranu toliko da bismo poželjeli da prihvati Grigorovu ponudu da eliminiše Tejlor, ali ne toliko zbog vezanosti za njih, koliko zbog toga što bi to bila izdaja Eksovog lika. Bobi jeste osvetoljubiv, ali zvjerstvo nije njegov, već Grigorov stil.

Uostalom, da su Tejlor ubijeni, ne bismo imali toliko razloga da se radujemo narednoj sezoni i zadovoljno trljamo ruke gledajući Čaka, Bobija i Vendi kako piju vino i pričaju o budućnosti, zar ne? U završnicama prethodnih sezona Rouds i Ekselroud bili su u ratu, odlučni da kidišu jedan na drugog dok ne izgube dah i vrate se sa štitom ili na njemu. Prvi put se događa da naša tri omiljena lika sjede na klupi istog tima.

Vuci i Crvenkape

Čak je, kao i Eks, nadigran nakon što je odigrao „all in“. Njegovi ljudi su ga izdali i spasili kožu teksaškoj svinji Džofu Džefkoutu, ostavljajući ga bez riječi, ponosa – i posla. No, dok sjedi između Vendi i Bobija, sa polukisjelim osmijehom na licu, jasno je da Čak ima kakav-takav plan da se vrati u igru. Najbolje od svega je to što ga ima i Bobi, uprkos tome što mu ruski međed diše za vratom, a Tejlor preuzimaju tržište.

06-vendi

U tom momentu, kada Bobi pita Čaka da li želi da čuje njegov plan, a bivši tužilac kaže: „Hit me with what you got“, pomalo ste srećni zbog toga što su obojica izašli povrijeđeni iz treće sezone. I što je Vendi, naš jedini dosadašnji moralni kompas, konačno uprljala ruke. Upravo to ih je ujedinilo za teškim stolom od mahagonija i tutnulo im čaše vina u ruke. I baš zbog toga ovaj šou djeluje svježije i snažnije nego ikada.

Kad predatori postanu lovina, vrlo dobro znate da je samo pitanje kako, kada i sa kim će se udružiti da bi se ponovo vratili u vučju kožu i stresli sa sebe kaputiće Crvenkapa. A đe... Sedam sezona je smiješno malo za prikazivanje svih Rubikona koje će Bobi, Vendi i Čak preći da bi se vratili u igru! M. I.

FOTO: indiewire.com/tvtime.com

Portal Analitika