Region

Zaev ima problem s predsjednikom, Cipras sa opozicijom

Premijeri Grčke i Makedonije su u političkim neprilikama, dva dana pošto su postigli istorijski međusobni dogovor o mogućem rješavanju višedecenijskog spora oko naziva Makedonije.
Zaev ima problem s predsjednikom, Cipras sa opozicijom
N1Izvor

Grčki premijer Aleksis Cipras je pred glasanjem Skupštine o povjerenju njegvoj vladi, dok makedonski Zoran Zaev ima posla s odbijanjem predsjednika Đorđa Ivanova da potpiše sporazum, ako ga Sobranje odobri.

Zaev i Cipras su se složili da bivša jugoslovenska republika treba da promijeni naziv u "Sjeverna Makedonija", što može okončati spor koje sprječava njeno pridruživanje NATO i EU, i truje bilateralne odnose.

Ali, predlog rješenja je podstakao duboko nacionalističke stavove u obje zemlje gdje kritičari optužuju premijere za "izdaju".

U Atini, Cipras se suočio s direktnim izazovom za opstanak svoje koalicione vlade koju predvodi njegova ljevica, pošto je glavna opoziciona stranka, Nova demokratija podnijela danas zahtjev za glasanje o povjerenju.

"Obavezan sam pred grčkim narodom da pokušam da spriječim stavljanje budućnosti naše zemlje pod hipoteku sporazumom koji šteti našim nacionalnim interesima", rekao je lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis.

Cipras ima većinu od svega četiri poslanika među ukupno 300 u Skupštini Grčke, a sporazum o nazivu je izazvao i pukotine unutar same vlade. Biće odlučujući stav ministra odbrane Panosa Kamenosa koji je na čelu manjeg, koalicionog partnera - desničarske partije "Nezavisni Grci".

Kamenos je još prije objavljivanja sporazum dvojice premijera rekao da će se usprotiviti u Skupštini, te bi Cipras u tom slučaju zavisio od podrške političkih protivnika da bi se sporazum ratifikovao.

Nejasno je, međutim, da li će primjedbe ministra odbrane na sporazum o nazivu Makedonije dovesti do pada vlade, ako bude glasao protiv Ciprasa.

Cipras je rekao da ne očekuje da će se to desiti.

Debata o predlogu za izglasavanje nepovjerenja je počela, a glasanje se očekuje najkasnije u subotu popodne.

U Makedoniji, premijer Zaev je naišao na odbijanje predsjednika Đorđa Ivanova da potpiše sporazum, ako ga ratifikuje parlament. Takvo odbijanje bi samo nakratko odložilo sprovođenje sporazuma, za koji se očekuje da će biti potpisan ovog vikenda.

Ako predsjednik odbije da potpiše, sporazum bi se vratio parlamentu na još jedno glasanje.

"Mi smo Makedonci i samo održavamo i čuvamo ono što su nam preci ostavili", rekao je Ivanov tokom današnje posjete susjednoj Bugarskoj.

"Zakleo sam se da ću sačuvati Ustav Makedonije i to je moja obaveza".

Ali sjenku na posjetu je bacio njegov stav o dogovoru s Grčkom. Bugarski premijer i ministar spoljnih poslova odbili su da se sastanu sa Ivanovim zbog njegovog protivljenja tom sporazumu.

Bugarski predsjednik Rumen Radev je poslije razgovora sa Ivanovom rekao da bi, s obzirom na dogovor s Grčkom, Bugarska trebalo da revidira sporazum o prijateljstvu koji je potpisala s Makedonijom prošle godine.

Ne više od 1.500 ljudi mirno u Skoplju protestovalo protiv sporazuma u srijedu, skandirajući "Izdajice!" i duvajući u pištaljke.

Grčki protivnici sporazuma zakazali su protest u Atini u petak, kada bi Cipras trebalo da obavijesti parlament o sporazumu s Makedonijom.

Portal Analitika