Društvo

Zajednica udruženja iseljenika "eMDe Alijansa" osnovana u Kelnu

U Njemačkoj je svečano osnovana Zajednica udruženja iseljenika iz Crne Gore, skraćeno "eMDe Alijansa".
Zajednica udruženja iseljenika "eMDe Alijansa" osnovana u Kelnu
Izvor

Znajući da u Njemačkoj postoji veći broj udruženja crnogorskih iseljenika čija je zemlja porijekla Crna Gora, pojavila se potreba za njihovim povezivanjem radi međusobne pomoći i zajedničkog rada. Glavni cilj osnivanja zajednice je, kako je Portalu Analitika saopšteno sa skupa, učvršćivanje međusobne saradnje, kao i podrška udruženjima kod organizovanja manifestacija, humanitarnih akcija, osnivanja novih udruženja i ostalih aktivnosti za koje je potrebno kolektivno angažovanje cjelokupne dijaspore Crne Gore u Njemačkoj.

Zajednica je osnovana u Kelnu, a na inicijativu više crnogorskih udruženja, pa se može reći da pokriva oko 90 odsto organizovane dijaspore.

"Povezala nas je emocija prema Crnoj Gori koju nosimo u sebi, a koju želimo da njegujemo i prenesemo na naše potomke. Mi smo sticajem okolnosti morali ostaviti zavičaj, na ovaj način želimo i nama i našim potomcima ostaviti otvorena vrata za povratak u Crnu Goru, kad god to bude moguće. Crna Gora je dio našeg identiteta, biće to i našoj djeci, pa su ove naše aktivnosti usmjerene prema tome da tako i ostane. Svjesni smo toga da smo zajedno jači i da zajedno možemo više.  Ovim putem obavještavamo državne institucije u Crnoj Gori kao i sve ostale da smo konačno ujedinjeni i da smo spremni na saradnju, punim kapacitetima i snagom dijaspore Crne Gore u Njemačkoj, da se odazovemo svim prijedlozima i ponudama za zajedničku saradnju.

Na osnivačkom skupu u Kelnu na čelo Zajednice izabran je koordinator dr Srđan Plamenac, a na mjesto njegovog pomoćnika Emira M. Ličina.

 

Portal Analitika