Kultura

“Ukus cementa”, “Playing Men” i “Družina” laureati 9. UnderhillFesta

Žiri 9. UnderhillFesta, međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma iz Podgorice, u sastavu: reditelj Marko Grba Singh (Srbija), producentkinja Miljenka Čogelja (Hrvatska) i reditelj Ivan Salatić odlučili su da nagrada “Maslačak” u međunarodnoj selekciji pripadne filmu “Ukus cementa” reditelja Zaida Kalthouma.
“Ukus cementa”, “Playing Men” i “Družina” laureati 9. UnderhillFesta
Izvor

-Nagradu za najbolji inostrani film dodjeljujemo filmu “Ukus cementa” Ziada Kalthouma. Film uspijeva da nam približi dvije krajnosti - kreaciju i destrukciju, te otkriva patnju običnih ljudi koji žive i umiru u beskonačnoj repetitativnosti nasilja. Ovaj film je ispovijest, poezija i studija o ljudskoj patnji kao i poziv razuma da se katastrofa zaustavi- stoji u obrazloženju žirija.

 

Nagradu Maslačak u regionalnoj selekciji dobio je film “Playing Men”  reditelja Matjaža Ivanišina.

 

-Maslačak za najbolji film u regionalnoj selekciji dobija film "Playing Men" slovenačkog reditelja Matjaža Ivanišina, koji svojom kolažnom strukturom vodi gledaoca kroz poetično putovanje po zemljama Mediterana i na duhovit i lagodan način prikazuje mnogobrojne igre koje muškarci igraju. Film takođe istražuje i odnos prema tradiciji i kompetativnosti, vješto se poigravajući sa terminom "igra / play", koji se u filmu reflektuje kroz sport, muziku ali i glumačku igru. Playing Men je sjajan primjer hibridnog djela u kome se brišu granice između dokumentarnog i igranog filma, kombinujući život kakav jeste sa meta - filmskim momentima- stoji u obrazloženju žirija. 

 

Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobio je film “Družina” Roka Bičeka.

 

“Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dodjeljujemo filmu "Družina" slovenačkog reditelja Roka Bičeka koji u razdoblju dužem od deset godina prati sazrijevanje četrnaestogodišnjeg mladića Mateja Rajka. Matej odrasta u porodici u kojoj otac, majka i brat imaju intelektualni invaliditet. Sa dvadeset, kada i sam postaje otac bori se da prevaziđe obrasce ponašanja koje je naslijedio ili usvojio i da se najbolje što zna nosi s okolnostima koje su mu dane rođenjem. Ovaj hrabar i istovremeno uznemirujući opservacijski dokumentarac širi i propituje koncept porodice i u tom procesu ostavlja gledaoca s puno pitanja i emocija. Najvažnije, direktno i bez manipulacije bilo protagonistom ili gledaocem propituje što sve porodica jeste i što može biti”, ističe se u obrazloženju odluke.

 

Žiri je naglasio da su sve odluke jednoglasno donesene.

 

Nagradu publike 9. UnderhillFesta takođe je dobio film “Družina” sa prosječnom ocjenom 4,77. 

Portal Analitika