Društvo

Otvoren Kabinet za OCT u Opštoj bolnici u Bijelom Polju

U Opštoj bolnici u Bijelom Polju instaliran je OCT aparat i Biomikroskop sa aplanacionom tonometrijom za potrebe oftamološke ambulante. Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna dijagnostička metoda laserskog slojevnog snimanja mrežnjače i vidnog živca kojom je omogućeno sagledavanje poprečnih preseka unutrašnje strukture. 
Otvoren Kabinet za OCT u Opštoj bolnici u Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

OCT omogućava topografski način prikazivanja debljine mrežnjače i sloja nervnih vlakana koji se mogu direktno porediti sa nalazom na očnom dnu, ranu detekciju, dijagnostiku i praćenje efekata konzervativne i hirurške terapije kod različitih oboljenja retine. Dobijene slike se mogu analizirati do najmanjih detalja. Aparat koristi naprednu tehnologiju koja se svakodnevno unapređuje i ide u korak sa najnovijim dostignućima.. Nabavka navedene opreme podići će kvalitet medicinske usluge na viši nivo i omogućiti ljekarima preciznu i brzu dijagnostiku.

Nabavku ovog aparata omogućilo je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore koji su iz kapitalnog budžeta za 2017. godinu, Opštoj bolnici u Bijelom Polju opredijelili 449.400,00 eura za kupovinu opreme, koju su iz menadžmenta te ustanove naveli kao neophodnu. Ukupna vrijednost dobijenog OCT aparata i Biomikroskopa je 65.000,00 eura.

Portal Analitika