CEDIS

Trafostanice i dalekovodi neprestano na meti lopova

Trafostanica 10/0,4 kilovolti Moše Pijade 3, koja se nalazi iza Osnovne škole “Savo Pejanović” u Podgorici, nedavno je pokradena, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.
Trafostanice i dalekovodi neprestano na meti lopova
Dnevne novineIzvor

Kako su predstavnici te kompanije kazali Dnevnim novinama, građani su dežurnoj službi CEDIS-a prijavili krađu ventilacionog otvora.

“Odmah nakon te prijave, na istoj trafostanici prijavljen je i pokušaj krađe duplih vrata na trafo-boksu, usljed kojeg su ona deformisana. Sprovedeno je hitno, privremeno obezbjeđivanje objekta”, istakli su u kompaniji, dodajući da se otuđenja trafostanica često dešavaju.

Građani najviše kradu zaštitne elemente trafostanica što, kako naglašavaju u CEDIS-u, predstavlja izuzetnu opasnost za građane, naročito na prometnim mjestima, pored škola i stambenih objekata.

U CEDIS-u navode da se sigurnost elektromreže narušava i usljed krađe elemenata dalekovoda, najčešće važnih pozicija željezno-rešetkastih stubova, kao i bakra iz užadi, a otuđuje se i ulje iz transformatora trafostanica.

“Nedavno je zabilježen slučaj u Beranama, u trafostanici Gradišnica, kada je nepoznato lice skinulo čep sa transformatora i odlilo ulje iz njega, zbog čega je transformator stradao i cijelo jedno područje Berana ostalo bez struje”, objasnili su iz CEDIS-a.

Oni dodaju da je brzo reagovanje građana neophodno, te da krađe na dalekovodima i trafostanicama prijave na brojeve dežurnih službi.

p4220002

“Angažujemo ekipe da obilaze i evidentiraju stanja svih trafosanica, naročito onih u gradovima i drugim naseljenim mjestima. Ali, nemoguće ih je konstantno nadzirati, jer ih je više od 5.000. Često se dešava da, nakon obilaska trafostanice u određenom dijelu konzuma, stigne prijava građana da su vrata na njoj odnešena a bila su tu tokom kontrole”, navode u CEDIS-u.

Opasnost

Svaka intervencija, na bilo kojem segmentu elektromreže pod naponom, je visoko rizična.

“Kradljivci nosećih elemenata sa stubnih mjesta se izlažu opasnosti od strujnog udara, dok oštećen stub, u slučaju rušenja, predstavlja opasnost po građane i objekte u okolini”, ukazuju u CEDIS-u.

Osim toga, istrgnuti kablovi predstavljaju opasnost zbog mogućnosti strujnog udara, ali i požara.

“Posljedica tih krivičnih radnji su i česti kvarovi i prekidi u napajanju, a korist je mala u odnosu na visoki rizik po živote počinilaca. Najvažnija stvar je da se nikada ne upuštate u intervencije na elektro-mreži, niti da angažujete nekoga, a da prethodno niste dobili odobrenje od nas. U suprotnom, rizik od strujnog udara je visok”, poručili su iz CEDIS-a.

Posljedice strujnog udara

Struja, kako upozoravaju u CEDIS-u, uzrokuje oštre opekotine, a njeni prolasci kroz srce i mozak izazivaju trenutnu smrt. Mišićni grčevi mogu dovesti do pucanja mišića i koštanih preloma, a njihova ukočenost mišića može potrajati i nekoliko minuta nakon prestanka dodira sa strujom.

“Strujni krug se prekida izvlačenjem utikača iz utičnice, vađenjem osigurača ili odvajanjem tijela od objekta pod naponom pomoću predmeta od izolirajućeg materijala (plastika, guma, suvo drvo, debeli sloj suve tkanine ili papira)”, objasnili su iz kompanije i dodali da se eventualni požar na mjestu nezgode ne smije se gasiti vodom.

Portal Analitika