Svijet

Što će Tramp ponuditi Kimu i može li on to prihvatiti?

U Sigapuru će danas biti održan istorijski sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.
Što će Tramp ponuditi Kimu i može li on to prihvatiti?
PobjedaIzvor

Očekuje se da će Tramp od Kima tražiti potpuno okončanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje i iznalaženje rješenje za trajni mir na Korejskom poluostrvu. Upitno je, međutim, što će Tramp Kimu ponuditi zauzvrat i da li će on na to pristati.

Zvaničnici dvije zemlje već su razgovarali u pokušaju da umanje razlike uoči istorijskog samita dvojice lidera. Sjevernokorejska državna agencija KCNA, koja taj samit ocjenjuje kao „promjenu ere“, navodi kako će dvije strane razmijeniti „široke poglede“ o ponovnom uspostavljanju odnosa. Sjeverna Koreja je već odbila bilo kakvo jednostrano nuklearno razoružanje i želi i da Amerika ukloni svoj „nuklearni kišobran“, kojim štiti Južnu Koreju i Japan. Američki državni sekretar Majk Pompeo je ranije izjavio kako je Vašington spreman na ustupke Pjongjangu.

- Predsjednik Tramp je spreman da Sjevernoj Koreji da garancije toplih političkih odnosa koje oni žele u zamjenu za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. O detaljim a v re m e n a , ro kova i modaliteta tek treba da se dogovorimo, ali predsjednik je voljan da učini nešto veliko, nešto smjelo. Mislim da je i predsjednik Kim Džong Un, takođe, spreman za tako nešto - ocijenio je Pompeo.

Dan uoči samita u Singapuru, Tramp je telefonom razgovarao sa južnokorejskim kolegom Mun Džae Inom i tom prilikom izrazio optimizam da je moguće da dođe do značajnijeg napretka na diplomatskom planu. Tramp je Muna, kako je saopšteno iz Munovog kabineta, informisao o detaljima ranijih pregovora Vašingtona i Pjongjanga. Mun je ranije ocijenio kako se nada da će samit biti „istorijska prekretnica“ za mir, ali i naglasio da će to biti tek prvi korak u složenom i dugotrajnom procesu.

I Bijela kuća je, u međuvremenu, saopštila da se razgovori sa Sjevernom Korejom „kreću brže nego što je bilo očekivano“, javila je južnokorejska agencija Jonhap i dodala kako je moguće i da sastanak bude produžen na nekoliko dana, u zavisnosti od toka razgovora. Planirano je da se Kim i Tramp sastanu u 9 sati, nakon čega će održati prošireni bilateralni sastanak, a potom i radni ručak, prenosi Jonhap.

Proširenom sastanku prisustvovaće, sa američke strane, državni sekretar SAD Majk Pompeo, šef kabineta Džon Keli i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton. Na radnom ručku biće i sekretarka za štampu Bijele kuće Sara Senders, američki ambasador na Filipinima Sung Kim, kao i direktor za Aziju Savjeta bezbjednosti Bijele kuće Met Potinger. Sastanak Kima i Trampa biće održan u hotelu „Kapola“ na ostrvu Sentosa.

Portal Analitika