Abiznis

Razrješenjem Vukovića nije ugrožen javni interes

Vršilac dužnosti direktora Vodakoma, Nada Krivokapić nije saglasna sa mišljenjem Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da su odgovorna lica u Vodakomu ugrozila javni interes.
Razrješenjem Vukovića nije ugrožen javni interes
PobjedaIzvor

Taj je stav iznijela na jučerašnjoj konferenciji za novinare. U mišljenju ASK-a, od 29. maja ove godine navodi se: „Utvrđuje se ugrožavanje javnog interesa od odgovornih lica Vodakoma u smislu člana 44 stav 2 i člana 72 Zakona o sprečavanju korupcije zbog povrede propisa, odnosno kršenja Zakona o privrednim društvima, statuta društva i ugovora o radu, koje su prethodile nezakonito donijetoj odluci od 16.9.2016. godine na osnovu koje je Boris Vuković, razriješen dužnosti izvršnog direktora“.

Prema mišljenju ASK-a Vodakomu je pričinjena materijalna šteta od najmanje 65.000 eura zbog smjene Vukovića. - Ne slažem se sa mišljenjem ASK. U zvaničnom mišljenju koje je dostavljeno Vodakomu 1. juna, ASK nije precizirao navode, niti citirao članove zakonskih odredbi na koje se poziva - kazala je Krivokapić. Krivokapić je naglasila da tokom njenog upravljanja „Vodakomom“ nije pričinjena nikakva finansijska šteta društvu i da je u 2017. ostvarena dobit.

- Vukovićev višegodišnji pristup rukovođenju doveo je do odliva skoro kompletnog stručnog i obučenog kadra za realizaciju projekata, da su rukovodioci sektora zbog takvog njegovog rada 2015. podnijeli ostavke, da je odbijao da izvrši odluke Odbora direktora i doveo Vodakom do finansijske neodrživosti zbog nenaplaćenih potraživanja, višemjesečnih neplaćenih poreza i doprinosa, zbog čega je račun često bio u blokadi. Tokom vremena u kome sam obavljala funkciju v.d. direktora, Vodakom je izmirio sve dugove državi na ime neplaćenih poreza i doprinosa, plate su redovno izmirivane - istakla je Krivokapić.

Odbor direktora Vodakoma, kazala je Krivokapić, raspravljao je o mišljenju ASK-a 7. juna, a o svom mišljenju upoznaće Agenciju u roku od 30 dana. Jučerašnjoj konferenciji za novinare prisustvao je i projekt menadžer u Vodakomu Tonko Lukšić. Nada Krivokapić funkciju obavlja do ozvaničenja u Službenom listu izbora Dragana Roganovića za direktora tog preduzeća Vodakom je zajedničko uslužno i koordinaciono društvo za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda za Crnogorsko primorje.

Presuda Osnovnog suda

Osnovni sud u Kotoru donio je presudu kojom je naložio Vodakomu da Vukoviću izmiri oko 45.000 eura na ime neisplaćenih neto zarada. Krivokapić nije željela da komentariše odluku jer je nijesu dobili. Kako je istakla, kao pravosnažna jedino postoji odluka Višeg suda kojom je odbijen zahtjev Vukovića za povratak na radno mjesto kao neopravdan.

Vodakom: Trpimo stalne medijske napade od Vijesti

Prva tačka dnevnog reda jučerašnje konferencije za novinare bila je: „Neprimjereni napadi na Vodakom od dnevnog lista Vijesti“, zbog čega su reagovali novinari Zora Krstović (Radio Tivat) i Željko Komnenović (Dan), ističući da se to kosi sa profesionalnim normama novinarstva i da je Vodakom imao i drugačije načine da objasni kako od novinara Vijesti trpi „stalne medijske napade“.

U raspravi sa novinarom Vijesti, Sinišom Lukovićem, Krivokapić je kazala da ju je Luković u nekoliko navrata zvao za izjavu. -Međutim, sa njim sam prekinula komunikaciju zbog njegovog neprimjerenog i tendencioznog pisanja – kazala je Krivokapić.

Portal Analitika