Abiznis

U 98 firmi zapošljen samo po jedan radnik

Nekadašnji Kombinat drvne industrije „Vukman Kruščić“, koji je nestao u vrijeme tranzicije, bio je u svojim najboljim danima skoro duplo jači od svih današnjih mojkovačkih privrednika i njihovih firmi.
U 98 firmi zapošljen samo po jedan radnik
PobjedaIzvor

Takav zaključak proizilazi iz istraživanja Udruženja ekonomista Mojkovca o preduzetnicima u toj opštini, nedavno štampanog u formi registra firmi i preduzetnika, pod naslovom „Privrednici Mojkovca“. Kombinat je u zlatnoj industrijskoj eri Mojkovca, tokom ljeta zapošljavao i do 1.200 radnika. Danas 180 preduzetnika, koliko ih u Mojkovcu ima, prema podacima koje su ekonomisti prikupili sa terena i iz Centralnog registra Privrednog suda, u svojim firmama zapošljava ukupno 664 radnika. P

osebno je indikativan podatak iz istraživanja da čak 98 firmi ima samo jednog zaposlenog, dok tek njih devet ima 10 i više radnika, i to neki samo u sezoni.

BROJKE

Najviše zaposlenih (177) ima fabrika oružja „Tara“. Firma „Trudbenik“, koja se bavi drvopreradom, ima 39 zaposlenih, „Dulović“ - trgovina građevinskim materijalom - 33, ekskluzivni turističko-hotelski kompleks „Imanje Rakočević“ 15, firma „Peja“ (trgovina i hotelijerstvo) 16 zaposlenih, „Montenegro tobako“ - 16, „Kapija kanjona (turizam) 20 radnika ljeti, farma pilića „Best produkt“ - 10 zaposlenih... Mojkovčani se, inače, najmanje bave proizvodnjom. Dominiraju trgovina, ugostiteljstvo i razne vrste usluga. Trgovinom robom svih vrsta bavi se 70 firmi.

U ugostiteljstvu, od malih kafana, preko restorana i nekoliko manjih hotela, rade 33 firme. Drvopreradom se bavi jedanaest firmi. Registrovana su četiri autoservisa, isto toliko ima i prijavljenih frizerskih radnji i stomatoloških ordinacija, dok se taksi i drugim prevozom putnika bavi 17 firmi. U Mojkovcu rade dvije pekare, par advokata i nekoliko zanatskih radnji. Ima tu i nekoliko firmi koje „rade“ samo na papiru.

PODACI

Član redkacije koja je pripremila registar „Privrednici Mojkovca“, Rade Vujičić, kaže da su obuhvaitli samo firme registrovane u toj opštini. - Ima ih nekoliko sa sjedištem van naše opštine, a ovdje rade posebno u oblasti trgovine, ali to nimalo ne mijenja postojeću sliku o mojkovačkim privrednicima.

Naša želja je bila da sa ovim priručnikom, registrom firmi i njihovih djelatnosti, pokažemo čime se sve i u kom obimu mojkovčani kao poslovni ljudi bave, jer se ti podaci, makar i približni, do sada na jednom mjestu nijesu mogli naći. Ovo je, na neki način, pokazatelj snage naše privrede, i na njega bitno ne može uticati nekoliko firmi čije je sjedište negdje drugo - kazao je Vujičić.

Portal Analitika