Politika

SDP: Pravno posrnuće

Žalbe Građanskog saveza za promjene, koji čine SDP i Demos, za ponavljanje glasanja na jednom biračkom mjestu u Podgoricu na sjednici Ustavnog suda Crne Gore odbijene su kao neosnovane.
SDP: Pravno posrnuće
PobjedaIzvor

 - Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsjednik dr Dragoljub Drašković i sudije Milorad Gogić, Miodrag Iličković, Desanka Lopičić, Mevlida Muratović, mr Hamdija Šarkinović i Budimir Šćepanović, većinom glasova, odbio je izbornu žalbu Ivana Vujovića i mr Jadranke Vojinović, kandidata Izborne liste Građanskog saveza za promjene (SDP-DEMOS-Slobodni građani) za odbornike u Skupštini glavnog grada Podgorica, izjavljenu protiv rješenja Državne izborne komisije, br.746/18, od 3. juna 2018. godine, kao neosnovanu. Većinom glasova, odbio je i izbornu žalbu Građanskog saveza za promjene (SDP-DEMOS-Slobodni građani), izjavljenu protiv rješenja Državne izborne komisije, br.747/2 i 3. juna 2018. godine, kao neosnovanu, saopšteno je iz Ustavnog suda. Podsjetimo, SDP i Demos su se žalili Ustavnom sudu nakon što je izborna komisija Glavnog grada odbila njihov zahtjev za ponavljanje glasanja na jednom biračkom mjestu.

Građanskom savezu za promjene nedostaje 37 glasova da osvoje mandat u skupštini glavnog grada. U SDP-u, iako još nijesu dobili odluku Ustavnog suda, smatraju da je ova institucija stavom da ne uvaži žalbu Građanskog saveza za promjene doživjela „potpuno pravno i institucionalno posrnuće“. - Glasajući da nije nužno, kako zakon nalaže, da birači svojim potpisom moraju potvrditi da su preuzeli glasački listić, sudije Ustavnog suda učinile su što ni članovi OIK-a iz DPS-a nijesu pristali, navode u SDPu. Oni ističu da „za sudije nije bilo sporno ni što je Ustavni sud u presudama u istovjetnim slučajevima u Petnjici i Tuzima odlučio suprotno“. - Sa nestrpljenjem očekujemo obrazloženje presude, željni da čujemo kako će Ustavni sud objasniti ovakvo posrnuće, saopštili su iz SDP-a.

Portal Analitika