NATO

Hloben: Važno je da se osjećate zaštićeno kao dio Alijanse

 Nema sumnje da se Crna Gora, od prvog dana ulaska u NATO, ponaša odgovorno i profesionalno, kaže u intervjuu za TV Pink M ambasador Slovačke Roman Hloben, povodom godišnjice našeg članstva.
Hloben: Važno je da se osjećate  zaštićeno kao dio Alijanse
Pink MIzvor

Učlanjenje u Alijansu, prema njegovom mišljenju od velikog je značaja za zemlju kakva je Crna Gora. Iako pokušaji destabilizacije naše zemlje jenjavaju nakon ulaska u NATO, Hloben je mišljenja da bi ipak trebalo biti na oprezu.

Članstvo u Alijansi je od presudnog značaja za malu državu kakva je Crna Gora naročito u nepredvidivim međunarodnim odnosima, kazao je u intervjuu za TV Pink M ambasador Slovačke Roman Hloben. Zbog toga je, navodi, važno biti dio nekog kluba i osjećati se zaštićeno.

„U jako složenom međunarodnom kontekstu, u nepredvidljivim međunarodnim odnosima, države kao što je Crna Gora i moja, osjećamo bezbjedno. Možete i sami da vidite kako se stvari na međunarodnoj sceni mijenjaju i razvoj događaja je jako turbulentan. Zbog toga je važno da ste u nekom klubu, da se osjećate potpuno bezbjedno i zaštićeno“

Kako se Crna Gora ophodi prema obavezama u Alijansi?

„Nema nikakve sumnje, koliko ja vidim, znam i imam informacije od mojih kolega iz centrale u NATO. Vi se od prvog trenutka ponašate potpuno odgovorno, dajete svoj doprinos u misijama u Avganistanu, poslali ste dva oficira na Kosovo u okviru KFOR misije, modernizujete vašu vojsku, tehniku, mislim da ste takođe deklarisali vašu obavezu da ćete povećati iz budžeta do 2024. mislim dva posto na još dalju modernizaciju. Tako da ja mislim da se od prvog momenta potpuno pouzdano i odgovorno ponašate unutar Alijanse.“

Mnogi stručnjaci iz oblasti bezbjednosti i najviši zvaničnici smatraju da je ulaskom Crne Gore u NATO smanjen uticaj sa strane i pokušaji destabilizacije. Da li u tom smislu možemo biti uj potpunosti mirni?

„Ja mislim da možete biti mirni ali istovremeno treba da budte oprezni ali ja ne bih taj oprez vidio samo kada je u pitanju Crna Gora. taj oprez važi za sve nas.  Od kada sam u CG mislim da se taj ruski uticaj smanjio što je naravno dobro, ja to isto doživljavam kao pozitivni momena.“

Od Crne Gore u narednom periodu očekuje se nastavak njene odgovorne, predvidljive spoljne politike, dodaje Hloben. To je važno za partnere u Evropi i Alijansi.

„Jednostavno pouzdan partner je jedino takav partner i saveznik od koga vi znate šta će uraditi i to je jako, posebno kada ste članica NATO-a i naravno tu ste dosta napredovali i na putu ka EU. Ja mislim da se od Crne Gore očekuje to što je radila do sada. Znači odgovornost, predvidljivost, harmonizacija... Ja tu ne vidim ništa što bi mene lično uznemirilo.“

Posebno ga raduje činjenica, da je slovački ministar odbrane prvi zvaničnik koji je posjetio CG nakon ulaska naše zemlje u NATO, zaključuje Hloben.

Portal Analitika