Abiznis

Radunović i Žugić na konstitutivnom skupu MMF-a i Svjetske banke

Ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestovovali su na godišnjoj konstitutivnoj sjednici Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koja je održana od 8. do 10. juna u Splitu.
Radunović i Žugić na konstitutivnom skupu MMF-a i Svjetske banke
Izvor

Na skupu se diskutovalo o aktuelnim pitanjima monetarne, finansijske i razvojne politike, a tema kojoj je posvećena posebna pažnja odnosila se na finansijsku tehnologiju, preciznije na odnos razvoja tehnologije i finansijske industrije, sa fokusom na promjene koje donosi brzi tehnološki razvoj.

 

Učestvujući na panelu na kome se diskutovalo o odnosu razvoja tehnologije i finansijske inkluzije, guverner Žugić je istakao da je rapidan razvoj digitalnih inovacija uslovio potrebu ubrzane finansijske inkluzije na globalnom nivou. Block-chain tehnologija je unijela značajne novine koje imaju potencijal da kompletno promjene dosadašnji način poslovanja.

 

„Važno je znati da razvoj finansijske tehnologije sa sobom nosi i izvjesne rizike, te je neophodno osigurati adekvatnu infrastrukturu koja će obezbijediti zaštitu potrošača i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema“, zaključio je Žugić.

 

Prepoznajući potrebu unapređenja finansijske pismenosti i inkluzije, CBCG inicira i sprovodi brojne aktivnosti u pravcu podizanja nivoa informisanosti i ekonomskog znanja u društvu, a sa ciljem boljeg razumijevanja značaja finansijske stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema.

 

Skupu u Splitu prisustvovali su najviši zvaničnici centralnih banaka i ministarstava finansija petnaest zemalja – članica Holandsko-belgijske konstituence, kao i izvršni direktori MMF-a i Svjetske banke.

Portal Analitika