Zanimljivosti

WWF: Sredozemno more u opasnosti da postane more plastike

Povodom Svjetskog dana okeana, novi izvještaj Svjetski fond za prirodu (WWF) upozorava na rekordni nivo zagađenosti od mikroplastike koja prijeti morskim vrstama i ljudskom zdravlju,  te poziva vlade, kompanije i pojedince da usvoje niz mjera za smanjenje zagađenja plastičnim otpadom u urbanim, obalnim i morskim sredinama na Sredozemlju i na globalnom nivou.
WWF: Sredozemno more u opasnosti da postane more plastike
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj ukazuje na dramatične posljedice koje pretjerano korištenje plastike, loše upravljanje otpadom i masovni turizam imaju na jednu od najposjećenijih regija u svijetu. Prikupljanjem najnovijih podataka i naučnih dokaza o upotrebi plastike u Evropi i mnogih načina kako plastika utice na morske ekosisteme, izvještaj predstavlja hitne mjere koje institucije, firmei građani moraju preduzeti kako bi spriječili da plastični otpad stigne u more, navodi WWF u saopštenju.

Morski otpad se svako ljeto povećava za 40 posto

Proizvodi od plastike danas čine 95 posto otpada koji pluta Sredozemnim morem ili leži na plažama. Većina plastičnog otpada u moru dolazi iz Turske i Španije, a slijede ih Italija, Egipat i Francuska. Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svako ljeto povećava se za čak 40 posto.

Veliki plastični dijelovi povređuju, guše i često ubijaju morske životinje, uključujući i zaštićene i ugrožene vrste kao što su morske kornjače i druge vrste.

Upravo je mikroplastika, manja i podmuklija, dosegnula rekordne nivoe koncentracije od 1,25 milionana komada po kvadratnom kilometru u Sredozemnom moru, gotovo četiri puta više nego na “plastičnom ostrvu” pronađenom u Sjevernom Tihom okeanu. Ulaskom u prehrambeni lanac, fragmenti mirkoplastike ugrožavaju sve veći broj životinjskih vrsta, kao i ljudi, upozorava WWF.

Portal Analitika