Politika

Neki iz opozicije nestaju sa političke scene

Kada su za nama izborni ciklusi na nivou države, 23 opštine i dvije gradske opštine, možemo reći da su Socijaldemokrate stabilna partija, sa jakom partijskom infrastrukturom, koju u ovom trenutku podržava minimum 25.000 građana, rekao je potpredsjednik SD Mićo Orlandić. On je u intervjuu za Dan saopštio da SD ima tendenciju rasta, te da je u svakom trenutku spremna za samostalni nastup na bilo kojim izborima.
Neki iz opozicije nestaju sa političke scene
Dan Izvor

“Da li ćemo tako i nastupati u narednim izbornim ciklusima, zavisiće od naše procjene u svakom konkretnom slučaju, s obzirom na to da se svaki izbori održavaju u različitim okolnostima i nose određene specifičnosti”, kaže Orlandić.

Socijaldemokrate su, ističe on, ostvarile odličan rezultat u svim gradovima u kojima su 27. maja održani lokalni izbori, čime su potvrdili da izvorna socijaldemokratija konstantno jača od parlamentarnih izbora 2016. godine.

“Najjača smo partija u Plavu sa osvojenih deset mandata i 155 odsto više glasova u odnosu na 2016. godinu, druga smo po snazi partija u barskom parlamentu sa sedam mandatai 141 odsto više glasova u odnosu na 2016. godinu, osvojili smo 2.191 glas više u Podgorici u odnosu na parlamentarne izbore, 82 odsto više glasova u Danilovgradu, 70 odsto više glasova u Kolašinu, u Rožajama 67 odsto više glasova, a u Zeti 153 odsto više glasova. U koalicionom nastupu sa našim tradicionalnim partnerima osvojili smo apsolutnu vlast u Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku i Šavniku. Stoga, kao što je u više navrata najavljeno, očekujem da budemo vlast i u onim sredinama u kojima smo samostalno nastupali na izborima, s obzirom na to da sa našim koalicionim partnerima dijelimo slične programske principe i viziju budućeg razvoja naših opština”, kazao je Orlandić.

Rano je, kaže, govoriti o samostalnom nastupu na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u većim gradovima.

“Samostalnim nastupom na parlamentarnim izborima 2016. godine i na 80 odsto lokalnih izbora u 23 opštine i dvije gradske opštine, željeli smo da se “izmjerimo” i vidimo koliki je stepen podrške koju uživamo širom naše države. Jedino smo na lokalnim izborima u Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama, Žabljaku i Šavniku, nastupili u koaliciji sa našim partnerima, jer smo svi zajedno procijenili da ćemo na taj način ostvariti bolji rezultat nego da nastupamo u više kolona. U svim tim izbornim ciklusima, uspjeli smo da ostvarimo minimum parlamentarni status, čime se pored nas, može podičiti samo DPS”, istakao je Orlandić.

Pored toga, namjera im je, kaže, bila da uspostave jaku partijsku infrastrukturu na nivou cijele države.

“Sada, kada su za nama izborni ciklusi na nivou države, 23 opštine i dvije gradske opštine, možemo reći da su Socijaldemokrate stabilna partija, sa jakom partijskom infrastrukturom, koju u ovom trenutku podržava minimum 25.000 naših građanki i građana, sa tendencijom rasta, koja je u svakom trenutku spremna za samostalni nastup na bilo kojim izborima. Da li ćemo tako i nastupati u narednim izbornim ciklusima, zavisiće od naše procjene u svakom konkretnom slučaju, s obzirom na to da se svaki izbori održavaju u različitim okolnostima i nose određene specifičnosti”, navodi Orlandić.

Opozicija optužuje SD da do dobrih rezultata dolazi zloupotrebama državnih resursa i partijsko-političkim zapošljavanjem.

“Komentar na ove optužbe najbolje su dali građanke i građani Crne Gore koji nam iz dana u dan sve više vjeruju i u sve većem broju prilaze. Umjesto što se bave optužbama na naš račun, opozicija bi trebalo da preispita svoje dalje djelovanje, imajući u vidu njihove međusobne svađe i razmirice, koje su sada već eskalirale, ali i činjenice da je određeni broj opozicionih partija, možemo slobodno reći, nestao sa političke scene nakon ovih izbora. Jedina istina opozicije u ovom slučaju je ta da zaista ostvarujemo dobre rezultate, a oni će biti još bolji u narednom periodu”, poručuje Orlandić.

Ističe i da i dalje važi odluka da će, ukoliko odluka o privatizaciji ili davanju aerodroma Tivat u dugoročni zakup dođe na dnevni red vlade, ministri iz redova Socijaldemokrata napustiti vladu.

“U više navrata smo ponovili i naravno da kao ozbiljni ljudi ostajemo pri onome što smo toliko puta saopštili oko privatizacije Aerodroma nema pregovora sa Socijaldemokratama i oni su uslov našeg ostanka u vlasti”, jasan je Orlandić.

Portal Analitika