Društvo

Gume gore dan-noć, država još nema rješenje

– Otrov koji od sumraka do svitanja truje nekoliko gradskih i prigradskih naselja u Podgorici potiče od svakodnevnog paljenja automobilskih guma na divljim deponijama po obodu grada, a da gotovo niko ne reaguje, preciznije – nadlež- nosti za reakciju niko se ne prihvata. 
Gume gore dan-noć, država još nema rješenje
Nova PobjedaIzvor

Glavne lokacije koje noću plamte, a danju tinjaju nalaze se na potezu od gradske deponije prema starom vojnom poligonu pored puta za Dinošu, pa sve do vinograda Plantaža i desne obale Cijevne. Ujedno, ista se aktivnost odvija u blizini romskog izbjegličkog kampa na Vrelima Ribničkim.

ŽARIŠTE PROBLEMA 

Dim se širi duž cijelog Konika i Vrela Ribničkih, a dopire i do Starog aerodroma, Murtovine, naselja Kakaricka Gora i Karabuško Polje, zavisno od vjetra i intenziteta ,,nalaganja“. Naravno, ne preskače ni Novo Selo, Omerbožoviće i rubne djelove Dinoše.

Mještani su o problemu obavje- štavali komunalce, ekološku inspekciju, ali bez efekta. Pokušavajući da lociramo srž problema, kroz odgovore institucija i pojedinaca stiže se do nimalo afirmativnih podataka, naročito u kontekstu evropskih stremljenja i obaveza koje nas čekaju u pregovaračkom poglavlju 27, koje se odnosi na životnu sredinu.

Naime, Crna Gora zakonski nema valjano definisan metod zbrinjavanja starih guma, zvanične deponije nemaju ovlašćenje da ih lageruju, a gume završavaju kao sirovina za preživljavanje dijela romskog stanovništva koje, trujući sebe i druge, iz starih guma izvlače žicu koja dalje ide kao ,,sekundarna sirovina“. Moguće da je to razlog što, do momenta objave ovog teksta, nijesu još stigli odgovori od Uprave za inspekcijske poslove o tome da li je njihova ekološka inspekcija upoznata sa problemom, bilo putem prijava ili je nešto preduzela službeno

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika