Društvo

Na Tjentištu obilježen jubilej čuvene bitke na Sutjesci

I ovog 10. juna, na legendarnom Tjentištu bilo je čast i ponos prisustvovati tradicionalnoj svečenosti povodom 75 godine od velike bitke na Sutjesci. Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petikrakom i druga obelježja i znamenja iz naše slavne NOB-e, nošena od strane mladih a i starijih iz raznih krajeva bivše SFRJ. Lijepo i ponosno je bilo prisustvovati  ovoj manifestaciji, gdje su se ponovo susreli naši borci iz raznih krajeva naše Juge,gdje je većina boraca na svojim grudima nosila  velika i značajna odlikovanja dobijena za zasluge iz NOB-a, saopšteno je Portalu Analitika iz SOBNOR-a.
Na Tjentištu obilježen jubilej čuvene bitke na Sutjesci
Portal AnalitikaIzvor

Na  poziv Vlade republike Srpske i  Blagoja Gajića,predsjednika SUBNOR-a Republike Srpske,svečanosti su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Srbije,SOBNOR-a Crne Gore, SUBNOR-a Slovenije ,kao i prestavnici i brojne delegacije gradova bivše SFRJ i delegacije ambasada.  U skladu sa protokolom manifestacijevijence su položili i poklonili se sjenima heroja Sutjeske Delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa predsjednikom SOBNOR-a, Radojicom Radojevićem.

Na ovom veličanstvenom skupu časti i slobode prisustvovale su brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to - OBNOR-a 1941-1945 iz Podgorice, Nikšića,Bijelog Polja,Berana,Pljevalja,Herceg Novog,Kotora,Tivta,Budve, Bara ,Danilovgrada,Cetinja i Plužina, te delegacije OBNOR-a gradskih opština Golubovci i Tuzi koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili vijence na spomenik. Zajedno sa nama bila je  i delegacija vojnih penzionera iz Podgorice.

Inače ovoj manifestaciji časti i slobode prisustvovale su i delegacije pojedinih političkih partija iz Crne Gore koje baštine antifašizam. Skup je otvorio i pozdravio prisutne Predsjednik Opštine Foča. Prestavnike boračkih organizacija i sve prisutne pozdravili su prestavnik boračke organizacije Republike Srpske i zamjenik predsjednika SUBNOR-a Srbije General Vidosav Kovačević. Ispred SOBNOR-a Crne Gore Skup je pozdravio Radojica Radojevic, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, koji je izmedju ostalog istakao:

Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, danas smo se okupili da i ove godine ovog 10 juna odamo dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima, slobodarima i junacima velike bitke na Sutjesci. Sutjeska je bila i ostala simbol našeg prkosa, našeg ponosa, naše uzletište u najtežim trenucima dramatične borbe za slobodu i uzvišene ljudske ideale pravde i istine. Ovdje na Sutjesci , pokazali smo čitavom svijetu kakvi su bili Titovi partizani – nepobjedivi i nezadrživi, ma koliko se trudili fašisti da ih unište. Sutjeska su naši Termopili Treće divizije i komandanta Save Kovačevića za spas ranjenika,  gdje su mnogi poginuli,  ali je izvojevana veličanstvena pobjeda.

sutjeska1

Ovdje u dolini heroja u miru i tišini leži poginulo pokoljenje partizana izginulih uz nevidjeni herojizam, koji su vjerovali u svoja djela, koji nijesu žalili svoje živote, kada je u pitanju domovina i njena sloboda. Ovdje smo danas da pošaljemo poruku mladjim generacijama da vide, da znaju koliko vrijedi sloboda – kolika je cijena za nju plaćena. Da ne zaboravljaju slobodarski zov naših predaka. Još jedna poruka, danas, mogla bi da se uputi saSutjeske: fašizam nije mrtav. On živi u nasilju moćnika, u bombardovanju, u rušenju, u trovanju, u sijanju mržnje, u otimanju bogastva malih naroda, u ubijanju nevinih i neduznih. A mi smo uprkos svega ostajali uspravno na polju ljudskosti, poštenja i prijateljske ljubavi.

Danas smo se okupili i da se sa pijetetom sjetimo svih naših slobodarskih predaka i onih koji počivaju  ovdje, ali i mnogih bez groba i mramora širom nekadašnjenaše domovine. Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti.

U ime vlade Republike Srpske skup i prisutne borce pozdravio je ministar rada i boračke zastite, Milenko Savanović. Inače skupu jeprisustvovao i izaslanik predsjednika Republike Srpske, izaslanik predsjednika Skupštine Republike Srpske kao i ataše iz Ruske federacije.

U nastavku svečanosti upriličen je prigodan kulturno umjetnički program. Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a  Crne Gore kaže da učešćem na ovom veličanstvenom skupu slobode ovdje u dolini heroja, SOBNOR-a Crne Gore i njegove opštinske organizacije još jednom su dokazale da gaje izvornu ideju naše slavne NOB-e za koju su se borili i živote dali najbolji sinovi i kćeri naše zemlje.

Pored toga što djelujemo u Crnoj Gori koju volimo i koja nam je prirodno domovina,naši pravci djelovanja ogledaju se i na poštovanju i slijedjenju  značajnih dogadjaja iz naše slavne NOB-e iz bivše zajedničke države Jugoslavije i država učesnika antifašističke borbe.

Naše prisustvo danas u velikom broju ovdje na Tjentištu je i odgovor onima koji nas ruže i osporavaju našu ideju poštovanja  i njegovanja ideje naše NOB-e jugoslovenskih naroda i narodnosti i lika i djela druga Tita kazao je Radojević.

Portal Analitika