Politika

Opoziciji potrebni novi ljudi

Opozicija mora da se dogovori: ne možemo imati 20 partija. Mora da se uradi nešto na planu objedinjavanja, da se formiraju dvije ili tri koalicije srodnih partija, kao što se radi svuda po Evropi. Treba da, na osnovu svojih programa, potenciramo gdje smo slični, a da ne diramo tamo gdje smo različiti, ocjenjuje Šabović
Opoziciji potrebni novi ljudi
Nikola Dragaš
Nikola DragašAutor
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović, najavio je da će se najvjerovatnije povući s mjesta predsjednika plavskog odbora te stranke. On smatra da su opoziciji, nakon kraha na lokalnim izborima, potrebne promjene.

„Ali, nijednoj stranci nisu potrebne revolucionarne promjene – skidanje glava, već da se stvori pravi demokratski odnos, da se dȃ šansa drugima, a da stariji – s iskustvom koje nije malo – pomognu novim ljudima koji će da dođu na najvažnija mjesta. Hoće li oni biti predsjednici ili potpredsjednici – nije bitno; samo da se osjeti novi, svježi dah promjena. Promjene, faktički, treba da počnu od mene. Prvi ću to uraditi, iako je trebalo i ranije, što zbog godina, što zbog svega...“, kazao je Šabović u intervjuu Portalu Analitika.

Upitan da li je nakon loših rezultata SDP-a na lokalu došlo vrijeme za promjene u vrhu te partije, Šabović odgovara:

„Nas sljedeće godine čeka Kongres. Svi smo za to da mi stariji ustupimo mjesto mlađima i da im damo podršku. Svi smo toga svjesni i mi ćemo to i uraditi, ali bez ikakve pompe i skidanja glava“.

ANALITIKA: Zašto je, gospodine Šaboviću, opozicija doživjela debakl na nedavno održanim lokalnim izborima?

ŠABOVIĆ: Opozicija se, nažalost, i ovoga puta ponašala onako kako najviše odgovara DPS-u: međusobno se napadala i optuživala, umjesto da sve snage koncentriše na vlast, odnosno na način kako DPS vrši vlast. Opozicione partije su oštrice svojih napada okretale jedne ka drugima, i zato je rezultat izbora bio takav kakav je bio.

ANALITIKA: Koliko je takvom rezultatu kumovala bizarna opoziciona taktika da predsjedničke izbore bukvalno prepusti DPS-u, ne računajući da će se njihov ishod odraziti na lokalu?

ŠABOVIĆ: Možda, po meni, nije trebalo ni izlaziti na predsjedničke izbore; ako bojkotujemo parlament – što nam je to trebalo? Ali, sve je bilo jasno kad nijesmo uspjeli da se dogovorimo oko zajedničkog kandidata: to je išlo naruku DPS-u i odrazilo se i na rezultat lokalnih izbora.

1006sabovicglavna

Novoizabrani predsjednik države, koji je ostao predsjednik DPS-a, vodio je od početka kampanju svoje partije za lokalne izbore, nešto malo je prepuštao Dušku (Markoviću) i ostalima, ali svako je, sem licemjerne Evrope, vidio auta ministara u gradovima gdje se održavaju izbori. Za Evropu je to bila blaga institucionalna prednost...

ANALITIKA: Na koji način bi opozicioni prvaci trebalo da snose odgovornost nakon novog izbornog poraza?

ŠABOVIĆ: Potrebne su promjene u svim opozicionim partijama. Ali, nijednoj stranci nisu potrebne revolucionarne promjene – skidanje glava, već da se stvori pravi demokratski odnos, da se dȃ šansa drugima, a da stariji – s iskustvom koje nije malo – pomognu novim ljudima koji će da dođu na najvažnija mjesta. Hoće li oni biti predsjednici ili potpredsjednici – nije bitno; samo da se osjeti novi, svježi dah promjena.

Promjene, faktički, treba da počnu od mene. Prvi ću to uraditi, iako je trebalo i ranije, što zbog godina, što zbog svega...

ANALITIKA: Mislite na...?

ŠABOVIĆ: Povući ću se, najvjerovatnije, s mjesta predsjednika odbora SDP-a u Plavu.

ANALITIKA: Nezadovoljni ste rezultatom partije u rodnom gradu?

ŠABOVIĆ: Svima je potpuno jasno, a na to sam upozoravao duže od mjesec dana prije izbora, da je Milo (Đukanović) ovoga puta odlučio da Rožaje prepusti Bošnjačkoj stranci, Plav SD-u, već ima SNP i Front u Beranama, a sad ima i Plužine. Zašto da to ne uradi, da odglumi malo demokratije pred Evropom, da pokaže da nije apsolutista?

Mi smo sa sedam odbornika u Plavu „pali“ na tri – to je poraz; da smo imali četiri, ne bi bio poraz, jer bi to bilo više od projektovanog. Ali kako objasniti da je DPS s 11 odbornika došao na šest u Plavu, i sa 17 na 10 u Rožajama? Naravno, neću se baviti tuđim brojkama, ali i to može da ukaže na nešto: ovoga puta birače koji čekaju kasne popodnevne sate nije pokupio DPS nego SD, jer su pare bile kod njih.

ANALITIKA: Šta je uzrok katastrofalnog rezultata koalicije SDP-a i Demosa u Podgorici? Zašto SDP nije uspio da realizuje potencijal stečen dobrim rezultatom Draginje Vuksanović na predsjedničkim izborima?

ŠABOVIĆ: Pa dobro, nisu svi koji su glasali Draginju glasači SDP-a. Znamo da birači i članstvo nijesu baš tako bespogovorno i slijepo slušali svoje lidere koji su rekli da podržavaju druge kandidate.

Naravno, ima i do nas grešaka za rezultat u Podgorici. Ne znam zašto nijesmo išli sami, ali to je bila stvar opštinskih odbora...

1006sabovic2

ANALITIKA: Hoćete da kažete da je koalicija s Demosom bila pogrešna?

ŠABOVIĆ: Mislim da je – ako je već trebalo da se pravi građanski savez – to trebalo da bude mnogo širi savez. Da ga čine demokratske političke snage koje sebe smatraju – a koje i drugi smatraju – građanskim, a ne da se ide samo s Demosom.

ANALITIKA: Da li je nakon serije neuspjeha došlo vrijeme za promjene u vrhu SDP-a?

ŠABOVIĆ: Nas sljedeće godine čeka Kongres. Svi smo za to da mi stariji ustupimo mjesto mlađima i da im damo podršku. Svi smo toga svjesni i mi ćemo to i uraditi, ali bez ikakve pompe i skidanja glava.

ANALITIKA: Na čemu opozicija treba da temelji svoje buduće djelovanje?

ŠABOVIĆ: Opozicija mora da se dogovori: ne možemo imati 20 partija. Mora da se uradi nešto na planu objedinjavanja, da se formiraju dvije ili tri koalicije srodnih partija, kao što se radi svuda po Evropi. Može li neko da mi kaže kako se zove treća partija u SAD-u ili četvrta ili peta partija u Njemačkoj? Naravno da ne može, ali Balkan je čudo...

Treba da, na osnovu svojih programa, potenciramo gdje smo slični, a da ne diramo tamo gdje smo različiti. I da taj savez ne bude formiran samo za jedne izbore, a da poslije partije budu najžešći protivnici.

ANALITIKA: Ima li (političke) zrelosti za takvo nešto?

ŠABOVIĆ: Nije bitno šta misle opozicija i njeni lideri, već je bitno da narodu koji hoće promjene ponudimo prave programe i ljude. Ako to ne bude dalo rezultate, onda stvarno ne znam šta treba očekivati...

ANALITIKA: Kakve rezultate može dati povratak dijela opozicije u parlament?

ŠABOVIĆ: To je sada malo komplikovanije pitanje. Ja sam i dalje bliži tome da se ne treba vraćati u Skupštinu. Ali, možda treba poslušati i ove druge koji kažu da dosadašnji bojkot nije dao očekivane rezultate. Nisam siguran da mogu na ovo potpuno ispravno da odgovorim. To što mislim je moj stav, a vidjećemo šta će biti.

Portal Analitika